"Megcélozzuk, elintézzük"

A Hír TV-ben tegnap leadott videofelvétel tanúsága szerint 2005-ben Kiskunhalas kistérségi megbízottja arról beszélt, hogyan osztják vissza a pályázatokon elnyert pénzeket a minisztériumnak.

A Magyar Nemzet honlapjáról letölthető egy még 2005-ben rejtett kamerával készített videofelvétel, amelyen Weiszenberger László, MSZP-s kiskunhalasi önkormányzati képviselő (a felvétel idején kistérségi megbízott) arról beszél egy helyi vállalkozónak, hogyan lehet sikeresen pályázni akkor, ha a megnyert összeg egyötödét visszaadja. Weiszenberger helyiek szerint Zuschlag János környezetéhez tartozik, s jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyomoz ellene is.

"Én azt mondom neked, hogy mondjuk, megcélozzuk - azt általában el szoktam tudni intézni -, azt a 24-25 millió forintot - abból mondjuk, tekintettel hogy már segítesz is, meg minden, egy húszas marad neked. Abból az áfa nem tudom, hogy lesz, abból még lejön az áfa, olyan 15-16 millió marad. (...) Szólt a minisztérium, hogy mikor viszem a pénzt" - többek közt ez hangzik el a felvételen Weiszenberger szájából. A kistérségi megbízott úgy beszél, mintha a nyertes pályázóktól előre kikötött jutalék szokásos feltétele lenne a támogatás elnyerésének, az abból visszakapott pénzt rendszeresen viszszavinné a minisztériumba, ahol ő maga is megkapná a maga részét.

A kistérségi megbízotti rendszert a Fidesz-kormány idején hozta létre az akkori Miniszterelnöki Hivatal. A megbízottak feladata az adott kistérség fejlesztési lehetőségeinek, és ezekhez pályázati fejlesztési forrásoknak a felkutatása volt.

Kezdettől azzal gyanúsították azonban a kistérségi megbízottakat, hogy valójában választási érdekeket szolgálnak: a forrásokat olyan vállalkozókhoz juttatják, akik utóbb szponzorálják belőle a kormánypárt céljait, választási kampányát. 2002-ben, a Medgyessy-kormány hatalomra jutása után a rendszer megmaradt, de a Fidesz által kinevezett megbízottak többségét az MSZP a hozzá közel álló jelöltekkel cserélte fel.

Már a Zuschlag-ügy kezdetén tudott volt, hogy egy házkutatás során lefoglaltak hasonló tartalmú kazettákat. Azt, hogy ezek miként kerültek a Hír TV, illetve a Magyar Nemzet birtokába, nem lehet tudni. Mindenesetre jelzésértékű lehet, hogy Orbán Viktor a közelmúltban egy rádióinterjúban azt mondta - idézzük - ... én azt gondolom, hogy az aurópai uniós pénzek esetében a legfontosabb az volna, hogy ne lopják el. Kettő: fontos lenne, hogy ne pártpénzként kezeljék. Ma olyan pénzelosztási rendszert alakított ki a kormányzat, amely lényegében a szocialista párt politikusainak kezébe teszi le a legfontosabb döntéseket helyi szinten is.

Ez akkor annyira képtelen vádnak tűnt, hogy Gyurcsány Ferenc a Parlamentben kérte ki magának, hazugnak nevezve a Fidesz elnökét. Utólag ebből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz már ismerhette a kazetta tartalmát, s mivel több felvételről van szó, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy még egynémelyik napvilágra kerül a közeljövőben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.