A múltunk a reményünk

Konferenciával emlékeznek szombaton a Lakiteleki Népfőiskolán az első lakiteleki találkozóra. Húsz esztendeje, 1987. szeptember 27-én tartották Lezsák Sándor tanyájának udvarán a rendszerváltozás előkészítésének egyik jelentős állomásaként számon tartott értelmiségi tanácskozást. Ezen zömmel a Kádár-rendszer "népi" ellenzéke, főként humán értelmiségiek vettek részt. Kivétel volt a liberális Konrád György, másféle kivétel a résztvevőktől gondolkodásmódjában nem sokban különböző, de akkor vezető MSZMP-s funkcionáriusként működő Pozsgay Imre.

A húszéves évforduló szervezői személyükben ugyanazok, akik az első találkozóé: Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Csurka István, Fekete Gyula, Für Lajos, Kiss Gy. Csaba és Lezsák Sándor. A húsz évvel ezelőtti tanácskozás címe A magyarság esélyei volt. Az emlékező konferenciáé: Európa és a magyarság esélyei. A konferencia délelőtti programját a szervezők előadásai töltik ki: Fekete Gyula Európa! S. O. S! címen foglalja össze mai nézeteit, Bíró Zoltán a demokráciát a liberális diktatúrával állítja szembe. A Magyar Gárdát avató Für Lajos a honvédelemről értekezik, Lezsák Sándor nemzeti reneszánszról, Kiss Gy. Csaba a nyelv "újragombolásáról". A jövőkép megteremtését A kilábalás programja című előadásában Csurka István vállalta magára.

A konferencia délutáni programjában számos olyan előadó is szerepel, aki később találta meg helyét a lakiteleki eszmekörben: például Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság társelnöke vagy Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki a magyarság esélyeit latolgatja az Európai Unióban. A délután valószínű fénypontja szintén egy későbbi csatlakozó, Orbán Viktor előadása lesz: témát nem adott meg, de a nevét vastagabb betűkkel szedték a meghívón, mint a többiekét. A jövőről szóló elmélkedéseket Bábel Balázs kalocsa- kecskeméti érsek előadása zárja A múltunk a reményünk címmel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.