Gyurcsány: nem keresnek sokat a képviselők

Nagyjából bruttó 800 ezer forintot - az államtitkári fizetés szintjét -  tartaná elfogadható fizetésnek a parlamenti képviselők számára  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki TV2 kereskedelmi televízió  szerda reggeli műsorában úgy vélekedett, hogy ez a díjazás a munka  mennyiségét és a felelősségi viszonyokat is tükrözné.

Úgy fogalmazott: tudja, hogy ez egy nyugdíjból élő embernek rengeteg pénz, de ha nem akarják, hogy a parlamenti képviselők  "olcsójánosok" legyenek, akkor a munkájukhoz, felelősségükhöz mérten  meg kell őket fizetni.
A kormányfő emlékeztetett arra: a parlamenti pártok éveken  keresztül nem merték kimondani, hogy másokéval együtt a képviselői  fizetéseket is növelni kell, hanem egy rossz kompromisszummal,  összekacsintással a jövedelememelést elbújtatták a  költségtérítésben.

Ezt kell kifehéríteni, rendbe tenni, elvállalni - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, ma egy átlagos képviselői fizetés  annyi, mint egy nagyvállalat középvezetőjéé vagy egy  főosztályvezetőjé a minisztériumban. Szerintem nem keresnek sokat a  képviselők, amit nettóban kapnak, az kevés a környező országokhoz  képest is.

Kijelentette: azért küzd, hogy a képviselők normális fizetést  kapjanak, de átláthatóan.

A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban  ismertette a kormány előtt álló feladatokat, és a következő egy év  teendőit. Az "új rend" tíz pontja közé sorolta a képviselői  költségtérítés átláthatóbb és a képviselői munkavégzés szigorúbb  szabályozásának kialakítását. A frakcióvezetőknek és a házelnöknek  küldött levelében - amelyben a probléma rendezésére az Országgyűlést  kérte fel - a miniszterelnök úgy fogalmazott: mindkét ügy a  társadalmat élénken foglalkoztatja és az emberek többségét joggal  irritálja.

A keddi ötpárti egyeztetésen a frakciók megállapodtak abban,  hogy változtatnak a költségtérítés szabályain és a hiányzások  szankcionálásán. Kinyilvánították, hogy ennek alapja az lesz, hogy a  képviselőknek se járjanak kiváltságok. A javaslat elkészítésével az Országgyűlés Hivatalát bízták meg.

Tanúként válaszolt az ügyész kérdéseire a Zuschlag-ügyben

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem volt tudomása szabálytalanságokról, a pályáztatás rendben folyt. Közleményében a kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy az egykori Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági szervezeteknek nyújtott támogatásaival, a pályázatokon elnyert összegek kifizetési és elszámolási szabályaival, illetve gyakorlatával kapcsolatban hallgatta meg a főügyészség a miniszterelnököt. Tovább


Nem titokban, csak nem nyilvánosan hallgatott meg az ügyészég

Elmondta, hogy telefonon kereste meg a megyei főügyész-helyettes és megkérdezte, neki mikor lenne alkalmas, hogy  tanúskodjon és mivel vidékre kellett menni, ő javasolta, hogy ez a  nap végén legyen.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem tudott arról, hogy - a gyanú  szerint - a pályázati pénzek sok esetben fiktív alapítványokhoz  kerültek, amelyek mögött nem volt valós tartalom.

"Az lett volna furcsa, ha tudok róla, a pályázatok elbírálása  ugyanis üzemszerű volt" - mondta a kormányfő.
Elmondta, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen többek között arról  kérdezték, hogy a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban annak  idején hogyan működött a pályázati folyamat, ez mennyiben volt  szabályozott, abban kinek milyen szerepe volt, és mi volt a  támogatás mechanizmusa.

Arra a kérdésre, hogy nincs abban politikai felelőssége, hogy a  gyanú szerint a minisztériumban "nem mentek tisztán a dolgok", azt  válaszolta: 17 év alatt először mondja azt egy kormány, hogy végig  kell járni a folyamatot és ki kell deríteni, mi történt, mi az  igazság.

Gyurcsány Ferenc nem érzi politikai nyomásgyakorlásnak, hogy ezt  kinyilvánította. Ez már a nyuszis vicc, ha van kalapja az a baj, ha nincs akkor  meg az - fogalmazott.

Arra a felvetésre, nem lett volna-e szerencsésebb azonnal  kizárni Zuschlag Jánost, a miniszterelnök úgy reagált: az ügy  borzasztóan sokat árt a szocialistáknak, de gyanú alapján, azelőtt,  hogy megszületne az ítélet, bosszúvágyból ezt nem lehet megtenni.

Nem szabadna, hogy atrocitások érjék a képviselőket

Nem értek egyet azzal, hogy amíg ülésezik a parlament, addig kint el lehet  mondani, hogy milyen törvényt szabad elfogadni és milyet nem -  jelentette ki Gyurcsány Ferenc a TV2 kereskedelmi televízió szerda  reggeli műsorában.

Hangsúlyozta: a képviselőnek a saját lelkiismeretére és szakmai meggyőződésére kell hallgatnia a szavazásoknál, a  gyülekezési törvény pedig kimondja, hogy bíróságra, népképviseletre  nem lehet nyomást gyakorolni.
"Szerintem  ebben folyamatosan bizonytalankodik a jogalkalmazó"  - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint lehet tüntetni a parlament  előtt, de nem szabad megengedni, hogy a bent ülő képviselő azon  gondolkodjon, amikor kimegy,  ér-e retorzió, mert akkor már nem  függetlenül dolgozik.
Hozzátette: "végtelenül sajnálja, hogy képviselőknek nekimentek  a parlament előtt, és a képviselők ebben nem kaptak védelmet".

Arra a kérdésre, hogy mit jelentett a szombati MSZP rendezvényen  az a megfogalmazása, hogy az ellenzéknek 2010-ben vele lesz dolga,  azt válaszolta: ezt azt jelenti, hogy a politikának, amit képvisel  nincsen alternatívája. Mint mondta, világosan üzenni akart az  ellenzéknek is, hogy nem lehet elmenekülni a küzdelem elől, a  választók dönteni fognak visszafelé fordulás politikája és az által képviselt út között.

(MTI)

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.