Zuschlag-ügy: Gyurcsány tanúskodott, a titkárt őrizetbe vették

Tanúként hallgatta meg Gyurcsány Ferencet kedd este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánosnak és társainak ügyében - tudatta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A kiadott közleményben a kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy az egykori Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági szervezeteknek nyújtott támogatásaival, a pályázatokon elnyert összegek kifizetési és elszámolási szabályaival, illetve gyakorlatával kapcsolatban hallgatta meg a főügyészség a miniszterelnököt. 

Tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc a meghallgatáson kijelentette, hogy szakminiszterként minden tekintetben az akkor érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően kívánták meghozni a döntéseket; szabálytalanságról nem volt tudomása.

A kormányfő szerint a meghallgatás rendkívül korrekt és tárgyszerű körülmények között zajlott. Gyurcsány Ferenc fontosnak tartja, hogy kiderüljön az igazság, ezért, korábbi nyilatkozataival összhangban, a lehető legteljesebb körűen együttműködik a nyomozó hatósággal, és ugyanezt kéri az ifjúsági ügyekért felelős szaktárcák korábbi vezetőitől is - áll a közleményben.

Gyurcsány Ferenc 2003. május 19. és 2004. október 4. között töltötte be a gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri tisztséget. 

 A Szegedi Városi Bíróság pénteken harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít egyesületek és egy alapítvány által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni. 

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke. A szocialista párt elnöksége és megyei vezetése felszólította a politikust, függessze fel párttagságát és mondjon le választott tisztségeiről.

Lados Istvánt őrizetbe vették

Őrizetbe vették szerdán délelőtt Kecskeméten a körözött és eddig szökésben lévő L. Istvánt, Zuschlag János személyi titkárát - közölte Szabó Ferenc, megyei főügyész-helyettes, aki elmondta, hogy Kecskeméten őrizetbe vették a szökésben lévő és körözött L. Istvánt,  a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottját. A körözött személy megjelent az  ügyészség épületében és itt vették őrizetbe. A gyanúsított Lados István, korábban Zuschlag  János személyi titkára volt.

A főügyész-helyettes a miniszterelnök kedd délutáni tanúkénti  kihallgatásról azt mondta, hogy Gyurcsány Ferencet telefonon idézte  be a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban  lévő szocialista politikus Zuschlag János és társai ellen folyó ügyben. "A miniszterelnök telefonon kapott idézést a tanúkénti  kihallgatásra, melyet az eljárási törvény lehetővé tesz" - mondta  Szabó Ferenc. "Ismeri az eljárási törvény, az úgynevezett rövid úton történő  idézést és jelen esetben is ez történt".

Szabó Ferenc beszámolt arról, hogy az ügyben nagyon sok tanút  telefonon keresztül idéztek kihallgatásra, "szinte az összest". Hangsúlyozta, hogy nem egyedi eset történt, mert ez a fajta  idézési mód más ügyekben is szokásos, ugyanis az eljárást jelentősen  meggyorsítja az időpont-egyeztetés. "Folyik a nyomozás, lesznek még tanúkihallgatások, de azt, hogy  kit és mikor, az ügyészség nem hozza nyilvánosságra, mint ahogy ez  Gyurcsány Ferenc esetében is történt" - mondta a folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban Szabó Ferenc.

Fidesz: Gyurcsány tudott Zuschlag ügyeiről?

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc kormányfőnek tisztáznia kell, hogy ifjúsági minisztersége idején tudott-e Zuschlag János ügyeiről - jelentette ki Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője. A választópolgárok, a közvélemény és a Fidesz is joggal kérdezheti meg, hogy tudott-e Gyurcsány Ferenc minisztersége idején Zuschlag János ügyeiről, mert ha tudott, akkor ennek komoly következményei lehetnek. Arra a kérdésre, hogy mik lehetnek ezek a komoly következmények, azt mondta: ha Gyurcsány Ferenc tudott ezekről az ügyekről, és nem tette meg a szükséges jogi lépéseket, akkor ennek egyértelmű jogi következményei vannak.

A politikus idézett Debreczeni Józsefnek a miniszterelnökről szóló könyvéből, amelyben Szigetváry Viktor, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium egykori szóvivője arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc minisztersége idején az első héten szembesült az "MSZP úgynevezett ifjúságpolitikai világával, a mutyizunk a pályázatunkkal és az ifjúsági pénzekkel világgal". Eltartott egy ideig, amíg Gyurcsány Ferenc intézményesíteni tudta azokat az együttműködési formákat, amelynek a keretei között a maga tisztességről alkotott normáinak is megfelelhetett, teljesítménykövetelményt is beépített és közben a saját politikai céljait is megtudta valósítani - idézte Szigetváry Viktort a Fidesz frakcióvezetője.

A könyvből azt is felolvasta, ahogy Gyurcsány Ferenc ifjúsági minisztersége idejéről azt mondta: rendszeresen munkaértekezleteket tartott, és a döntés jogát minden fontos kérdésben fenntartotta magának, nem engedett mást dönteni. A Fidesz frakcióvezetője ezek alapján választ vár arra, hogy mit jelent az együttműködési formák intézményesítése, és az, hogy ezt Gyurcsány Ferenc saját politikai céljaira használta. Az ellenzéki politikus szerint ellentmondásos, hogy ha Gyurcsány nem tudott a Zuschag-ügyről, akkor hogyan állíthatja, hogy mindenben ő döntött. Ujhelyi továbbra is hallgat...

Ujhelyi István továbbra is hallgat a Zuschlag-ügyben, nem tisztázta a nyilvánosság előtt, részt vett-e, és ha igen, milyen minőségében azokon a találkozókon, ahol az ifjúsági egyesületek, alapítványok támogatásairól döntöttek - mondta Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke szerdán, a csongrádi megyeszékhelyen.

Ujhelyi a kérdéses időszakban az MSZP ifjúsági szervezetének elnökeként regnált, ily módon felelős volt alelnökei, köztük Zuschlag János tevékenységéért - mondta a fideszes politikus Subasán, Szeged külterületén tartott sajtótájékoztatóján, amelyet egy hétvégi ház előtt tartott. A ház 1996-ban székhelye volt az akkor Ujhelyi István által irányított Alapítvány a Csongrád Megye Felnövekvő Generációjáért nevű szervezetnek.

Gyimesi László szerint kísérteties hasonlóság fedezhető fel a tizenegy évvel ezelőtt történtek és az ifjúsági szervezetek mostani ügye között. 1996-ban, a Horn-kormány idején számos frissen alakult vagy még be sem jegyzett, a Baloldali Ifjúsági Társuláshoz (a Fiatal Baloldal jogelődjéhez) közeli társadalmi szervezet nyert állami pályázati pénzt, többmillió forint összértékben, ami akkoriban egy panellakás árának megfelelő összeg volt. Az ügyészség gyanúja szerint a Zuschlag-ügyben a társadalmi szervezetek által elnyert állami támogatást nem rendeltetésszerűen, hanem párt- és magáncélokra használták föl - mondta a Fidesz szegedi elnöke, aki gyanítja, hogy esetleg Subasán is ez történt.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium jelenlegi államtitkára, az MSZP alelnöke Gyimesi László szavaira reagálva elmondta: a Fidesz erőltetett politikai támadásának tartja a helyi pártelnök sajtótájékoztatóját. A szocialista politikus kedden kiadott közleményében kifejtette: súlyos politikai támadás összemosni az Zuschlag-ügy eddig ismert vádpontjait szegedi civil szervezetekben betöltött szerepével.

Ujhelyi elmondta: tíz évvel ezelőtt, még jóval országgyűlési képviselősége előtt kuratóriumi elnöke volt a Csongrád Megye Felnövekvő Generációjáért Alapítványnak, amely a megyében széles körben ismert programsorozatot hirdetett és szervezett; mintegy harminc konferencia, képzés, tábor fűződik hozzá. A szervezet a támogatásokkal maradéktalanul elszámolt, hasznos folyamatokat indított el az ifjúsági érdekegyeztetés kialakításában - írta közleményében a szocialista politikus.(MTI)

Daróczi Dávid
Daróczi Dávid
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.