Bush bővítené az ENSZ BT-t

George W. Bush amerikai elnök kedden az ENSZ-közgyűlés előtt beszélt. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára hivatkozva kifejtette: az ENSZ-nek "felszabadítási küldetése" van, beleértve a diktatúrák alóli felszabadítást, a betegségek, az analfabetizmus, a szegénység kiküszöbölését. Hangsúlyozta, hogy ez nem holmi Bush-doktrína, hanem az ENSZ alapcélja. A felszólalás főbb elemei:

ENSZ-reform. Amerika nyitott a Biztonsági Tanács bővítésére. A feladatra Japánt különösen alkalmasnak találja, ám más országok felvételét sem zárja ki. Az Emberi Jogi Tanács is reformra szorul, mivel az hallgat a kubai, észak-koreai és iráni elnyomásról, miközben Izraelt sosem habozik kritizálni.

Éhínség elleni küzdelem. Amerikának a helyi földművesektől kell vásárolnia a segélyként szétosztott gabonát. Így megerősödhetne például az afrikai mezőgazdaság, mivel megszűnne az a gyakorlat, hogy a fejlett világból szállítják oda az élelmiszert.

Piacnyitás. A szegénység és elmaradottság elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a kereskedelem és befektetés. Amerikában megvan az elszántság és a rugalmasság ahhoz, hogy meghozza a szükséges politikai döntéseket a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) Doha-fordulójának lezárására, vagyis csökkentse a kereskedelmi korlátokat.

Közel-Kelet. A nemzetközi közösségnek támogatnia kell a palesztin területek mérsékelt vezetőit, akik a terror ellen és a jog mellett harcolnak. Libanon és Irak polgárait pedig segíteni kell a szabadságukért vívott harcban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.