Mátyás király a plázában

Mit jelent ma a reneszánsz? - ez a kulcskérdése a 2008-as reneszánsz évnek. A programsorozat ugyanis a visszatekintésen túl a múlt és a jelen párhuzamba állítását célozza meg. Hogy ennek hangot is adjon a szervező Reneszánsz Programiroda, a tegnapi sajtótájékoztatón együtt zenélt a tekerőlantos-furulyás Bourdon Trió DJ Mesterházyval.

XXI. századra animált klipet kaptak - Kormos Bálint jóvoltából - a jól ismert reneszánsz alkotások - a Mona Lisától a Vizitáción át a Vénusz születéséig. Pihenősarokban illatoztak azok a fűszernövények, amelyek a reneszánsz idején kerültek hozzánk Itáliából, és posztamenseken sorakoztak e kor tudományos vívmányai.

- A reneszánsz változást jelent és átalakulást, viselkedést és gondolkodást - mondta az oktatási és kulturális miniszter, Hiller István. Jövőre lesz 550 éve, hogy trónra lépett Hunyadi Mátyás, ennek szól a rendhagyó jubileumi év, amelyet Budapest utcáin már most hirdet egy korántsem álruhás Mátyás király.

A határon túli magyarokhoz is eljutó programsorozat január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődik - jelentette be a programiroda vezetője, Thuróczy Zoltán. A körülbelül 150 eseményben 66 múzeum és kiállítóhely vesz részt, 20 intézménnyel, 25 egyesülettel és szervezettel vették fel a kapcsolatot a szervezők. A Szépművészetiben a Mediciek fénykorát mutatják be, a Budapesti Történeti Múzeum Mátyás király udvarára koncentrál, a Nemzeti Galéria a késő reneszánsz művészetét hangsúlyozza. Az Iparművészeti az itáliai reneszánsz majolikaművészetéből ad ízelítőt, a Nemzeti Múzeum a kor építészetével ismerteti meg a látogatókat.

A szervezők eseményeikkel bemerészkednek plázákba is, és mint Lengyel Roland kommunikációs vezető elmondta: megpróbálják a fiataloknak nem mumusként bemutatni a kultúrát. Ennek egyik módszere az internet. A Magyarországon még nem alkalmazott webes játéktechnológiával történelmi fejtörő indul. A programsorozat költségvetéséről Hiller István annyit árult el: egymilliárd forint alatt nem állnak meg.

Hiller István: Egymilliárd alatt nem állunk meg!
Hiller István: Egymilliárd alatt nem állunk meg!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.