Esztergom: bojkottot hirdettek képviselők vállalkozásai ellen

Esztergomban tiltakozást és indulatokat keltenek az önkormányzat egyes döntései - ám nem könnyű szóra bírni az embereket. A városháza szóvivője sem kíván nyilatkozni, többeknek pedig egyszerűen tilos.

Esztergomban zaklatottak az utóbbi hetek, hónapok. Legutóbb a Szent István Gimnázium igazgatóhelyettese munkakörének megszüntetése, majd igazgatójának felmentése váltott ki tiltakozást. Már a döntés folyamatában is demonstráltak a szülők, a napokban pedig az egyik városi honlapon bojkottot hirdettek azon képviselők - és hozzátartozóik - vállalkozásai ellen, akik megszavazták az igazgató felmentését.

Esztergom az utóbbi időkben botrányai miatt került a közvélemény érdeklődésének homlokterébe. Két évvel ezelőtt Csomor Sándor jegyzőt az önkormányzat a fürdőépítés véghajrájában, 2005 nyarán előbb kényszerszabadságra küldte, majd fegyelmi felelősségre vonását kezdeményezte, végül felfüggesztette hivatalából. Csomor pedig Meggyes Tamás polgármester bizalmát élvezve lett Esztergom jegyzője. Akkoriban vált kegyvesztetté, amikor a többszöri határidő-módosítással, az eredetileg tervezett 2,1 milliárd helyett hatmilliárdból épülő élményfürdő befejezése közben történt szabálytalanságokat és törvényszegéseket nem hagyta szó nélkül. Feljelentéssel élt az Esztergomi Fürdő Rt. igazgatója, Lengyel József ellen, aki azóta az önkormányzattal történt közös megegyezéssel távozott igazgatói pozíciójából.

Csomor Sándort a munkaügyi bíróság idén márciusban visszahelyezte beosztásába. A jegyző azonban azóta sem tehette be a lábát a városházára. Mostani érdeklődésünkre elmondta: ügye végrehajtási szakban van, a bíróság a végzés végre nem hajtása miatt kétszázezer forintra büntette a hivatalt. A volt jegyző azonban nem bízik a pénzbüntetések eredményességében, ezért - mint mondta - karhatalom kirendelését kéri a bíróságtól.

A fürdő ügye sem tekinthető lezártnak. Nyíri Attila, helyi szocialista képviselő - aki tagja a fürdő ügyeit felügyelő bizottságnak - elmondása szerint a létesítmény tavalyi működési vesztesége 220 millió forint. Ez a szám azonban nem pontos, a bizottság most próbálja szétválogatni például a működési és az építkezési költségeket, ugyanis teljes az összevisszaság. Nincs meg a leltár, amivel működtetésre kellett volna átadni a fürdőt a bérlőnek, s nem történt meg az elszámolás az építkezésről a 2005 nyarán szerződésbontással eltávolított fővállalkozóval, a ConturBauval sem.

A város pénzügyein nem könnyű eligazodni. Van egy 2004-re visszanyúló ügy, ami valószínűleg összefügg a fürdőberuházással és a mostani, a Szent István Gimnáziumot érintő döntésekkel is. 2004 májusában az önkormányzat megállapodott a Medgyessy-kormánnyal egy tíz évre elosztott egyházi kárpótlási csomagról. Ennek értelmében júliusban az önkormányzat számlájára utaltak 1,6 milliárd forintot, amelyből a Szent István Gimnázium elhelyezését is meg kellett volna oldani. Az ügylet részleteiről a volt jegyző - miként közölte - titoktartási kötelezettsége miatt nem beszélhetett. Nyíri Attilától tudtuk meg, hogy a város a Raiffeisen banknak adta el a tízéves követelést. A számlájára került pénzt vélhetően a fürdőépítés nyelte el, hiszen akkoriban Esztergom folyamatos likviditási gondokkal küszködött.

Ezt követően, idén augusztusban a megváltoztatott közlekedési rend borzolta a városlakók kedélyeit. Nyíri Attila szerint az augusztusi felháborodásban képviselői mulasztás is szerepet játszott - nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot. Elismerte: a szocialista képviselők is elmulasztották a lakossággal való egyeztetéseket. A közeljövőben azonban sort kerítenek erre, hiszen a fürdőszálló építésének belépésével a városközpont közlekedése a mostaninál is nagyobb elégedetlenségre adhat majd okot.

Amikor a gimnázium ügyeiről kérdeztük a képviselőt, azt mondta: ebbe már a szocialisták nem kívánnak beleszólni, mert olyan szakmai ügynek tartják, amelyet a polgármester nemkívánatos politikai síkra terelt.

Mint ismert, Sitku Pált, a Szent István Gimnázium igazgatóját a múlt héten 12-11 szavazataránnyal 2008. január 31-ével függesztette fel beosztásából a képviselő-testület. Ő sem nyilatkozhatott, mert megtiltották, hogy az intézményfenntartó önkormányzattal való egyeztetés nélkül bárki nyilatkozzon az iskola dolgozói közül.

Jelenleg Sitku látja el az intézményvezetői feladatokat a Szent Istvánban. Ráadásul egyedül, hiszen helyettesének munkakörét Meggyes Tamás egyetlen tollvonással megszüntette. Ennek az volt az előzménye, hogy az igazgatóhelyettes újságíró férje a megyei lapban megírta: a Szent István Gimnáziumban nem tudták időben elkezdeni a tanévet, mert eredeti épületükből ki kellett költözniük, az új pedig nem készült el az iskolakezdésre. A városvezetésnek fölrótta: évek óta tudják, hogy négyszáz diák elhelyezését kell majd megoldaniuk, mégsem sikerült időben megfelelő körülményeket teremteni a tanuláshoz.

Megszólalásra kértük a volt igazgatóhelyettes férjét, az újságírót, ám ő azt mondta: az érintettség miatt hallgatni kényszerül.

Az iskolaszéki elnök, Kisdéryné Domján Edit viszont hajlandó volt nyilatkozni: azt mondta, nem fogják szótlanul elnézni, hogy Sitku Pált eltávolítsa a városházi többség.

- Nem akarunk mi mindenáron szembeszegülni az önkormányzattal - fogalmazott -, de úgy érezzük, mernünk kell odaállni egy olyan pedagógus mellé, aki közmegbecsülésnek örvend, s eltávolítása mellett nem hozható fel semmilyen érv.

Érdekes, hogy Sitku felmentése ellen szavazott Koditek Pál jobboldali képviselő. Róla tudni kell, hogy nemrég kilépett a Fidesz-KDNP-frakcióból. Kérdésünkre csak magánemberként, és csupán annyit volt hajlandó mondani: a Fidesz-frakció kilátásba helyezte a kizárását, amikor nem értett egyet az augusztus közepén életbe lépett, a város több részét, leginkább a központját érintő új közlekedési rend bevezetésével. Ő azonban magától felállt. Lemondott tanácsnoki posztjáról is. A Szent István Gimnázium igazgatójának felmentése ellen leadott szavazatával kapcsolatban úgy fogalmazott: a lelkiismeretére és józan eszére hallgatva helyezkedett erre az álláspontra.

A gimnázium ügye felzaklatta a városlakók jó részét. A város egyik honlapja, a szeretgom.hu fórum bojkottot hirdetett a Sitku Pál eltávolítására szavazó tizenkét képviselő ellen, felszólítva az esztergomiakat, hogy sem e képviselők, sem a rokonaik érdekeltségi körébe tartozó boltokat, vendéglátóhelyeket és szolgáltatásokat ne vegyék igénybe.

Két érintett vállalkozó már jelezte, hogy képviselő rokona szavazatával nem ért egyet. Tegnap reggel a város egyik internetes honlapjára újabb felhívás került: szombaton, a hagyományos Híd-futás után szimpátiatüntetésre és szentmisére várják mindazokat, akik a nagy múltú gimnáziumért, a "bosszúálló városvezetés" viselkedése ellen fel akarják emelni a szavukat.

Mindezekről szerettem volna megkérdezni a városháza véleményét, ám Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtófőnöke azt mondta:

- Az ön számára nincs mondanivalónk semmilyen témában.

Nyíri Attilának felvetem: megannyi bántó elzárkózásról, felháborodást kiváltó hatalmi döntésről, botrányos megoldásról beszélnek maguk az esztergomiak is - ám Meggyes Tamás mégiscsak harmadik ciklusát tölti polgármesterként.

- Amíg az embereknek nem nyúlnak a zsebébe, mint a most bevezetett telekadóval, amíg nem akadályozzák őket a közlekedésben, mint a nyáron módosított közlekedési rend során történt, amíg nem hozzák lehetetlen helyzetbe gyerekeik iskoláját, vagyis amíg nincsenek személyesen is érintve, nemigen figyelnek oda - fogalmazott a szocialista képviselő. - Most azonban már nagyon sok a sértett városlakó.

A városháza falán lévő pallost tartó kar - Esztergom középkori hatalmi jelképe
A városháza falán lévő pallost tartó kar - Esztergom középkori hatalmi jelképe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.