Indulhat a csádi és közép-afrikai ENSZ-EU-misszió

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden jóváhagyta az ENSZ és Európai Unió által felállítandó vegyes békefenntartó misszió küldését Csádba és a Közép-afrikai Köztársaság északkeleti részébe, amelynek feladata az lesz, hogy megvédje a szomszédos Dárfúrban dúló konfliktus sújtotta lakosokat.

A Franciaország által benyújtott és a tizenöt tag által egyhangúlag elfogadott határozatban a BT egyévi időtartamra adott felhatalmazást a Európai Unió által katonailag támogatott ENSZ-rendőröknek, hogy "megteremtsék a menekültek és áttelepülők önkéntes és tartós visszatérésének lehetőségét".

Az ENSZ adatai szerint a nyugat-szudáni tartományban dúló véres konfliktus Csádban 236 ezer dárfúri menekültet és 173 ezer csádi áttelepültet, a Közép-afrikai Köztársaság északi részén pedig tízezer dárfúri menekültet és több mint 200 ezer áttelepülőt érint.

A tervek szerint az ENSZ 300 rendőrt küld Csádba a menekülttáborokat őrző mintegy 850 rendőr kiképzésére. A táborok körüli övezetet legfeljebb 4000 főnyi európai uniós kontingens biztosítja. A vegyes misszió feladata lesz az ENSZ és az Afrikai Unió által felállítandó s 2008 közepéig Dárfúrba vezénylendő közös békefenntartó misszó támogatása is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.