Megérezte, hogy itt a pillanat

Nehezen viselik a változó időjárást és a magyar konyhát, mégis őszintén örülnek az itteni munkalehetőségnek. Már kis híján ötven hazai szalon thai masszőrnői élik köztünk mindennapjaikat - mosolyognak, törik az angolt, tanulják az emancipációt, és csodás, regeneráló masszázst nyújtanak.

Halk zene, tiszta, földre terített matracok, néha egy-egy elfojtott, csöndes kuncogás és forró tea fogadja az egyik budai masszázsszalonba betérő vendéget. A hely követi a thaiföldi mintát: semmi luxus, a természetesség dominál, és ebbe a hangulatba tökéletesen beleillenek az alig hallhatóan járó-kelő apró thai masszőrnők.

- Az ötlet egy egyiptomi nyaraláson merült fel bennünk, a barátom ugyanis hiányolta a Thaiföldön a strandon is szolgáltató masszőröket. Aztán gyorsan eljutott a gondolatig: talán Magyarországon is megérné beindítani egy szalont ezzel a különleges, Ázsiában olyannyira kedvelt masszázzsal. Egyszerre két üzletet szerettünk volna: egyet én Pesten, a másikban pedig a barátom próbálkozott volna vidéken - meséli Németh György, a négy éve működő budai szalon tulajdonosa. - Bár soha semmi hasonlóval nem foglalkoztam, korábban ruhagyártás volt a profilom, mégis úgy éreztem, ebben a dologban van fantázia, és nekiláttunk a masszőrkeresésnek. Eleinte erősen reménytelennek tűnt a dolog. Kimentünk Thaiföldre, de dolgunkvégezetlenül érkeztünk vissza: mindenhol csak ígéreteket kaptunk. Megkerestük a legnagyobb bangkoki masszázsiskolát, a Wat-Poo-t, különböző munkaügyi központokat és fejvadászcégeket is, de konkrét megállapodás nem született. Amikor hazaértünk, egyértelmű volt, hogy más úton kell elindulni, ezért felvettük a kapcsolatot az egyik budapesti thai étterem tulajdonosával, az ő segítségével sikerült idecsábítanunk az első hét lányt. Közülük ketten mentek Ceglédre, és hárman maradtak az én szalonomban, Budán. Lassan, de fejlődni kezdett a vállalkozás, ma már nyolc lánnyal dolgozom, és nyitottam egy szalont a Belvárosban is - mondja Németh.

Közben teáscsészékkel a kezében megérkezik Nok, az egyik masszőr hölgy is. Kérdőn ránéz a főnökére, tud az interjúról, és tudomásul veszi, hogy vele és a kolléganőivel csak később beszélgetünk. Mosolyog egyet, és visszaoson az apró, rejtett konyhába.

Mint megtudom, a lányok összes hivatalos ügyét a szalontulajdonos intézi, és ő finanszírozza a szállásköltséget is. - Egy háromszobás lakást bérelek a lányoknak öt percre a munkahelyüktől, aminek csupán a rezsijét kell kifizetniük. Én veszem nekik a közlekedési bérletet és intézem az ügyes-bajos dolgaikat. Nálunk nagyjából négyszer annyi pénzt keresnek, mint otthon, ebből kell kigazdálkodniuk a rezsiköltséget, az étkezésüket és a ruházkodásukat.

- Nagyon sokat változott a lányok mentalitása, amióta megérkeztek - mondja Németh. - Kezdetben a habitusukból adódóan nagyon gyámoltalanok voltak. Thaiföldön egyértelműen a férfi a domináns, és a nők sokkal hátrébb állnak a családi ranglétrán. Sokszor megesett például, hogy éppen beszélgettem egy másik férfival, és az egyik lány mindig lehajolt, miközben elhaladt előttünk. Otthon náluk ugyanis nem lehet magasabban egy nő feje, mint a férfiaké. Aztán gyorsan leszoktak az efféle dolgokról, és tavaly egyszer csak azon kaptam magam, hogy hét sztrájkoló lány előtt állok, és fizetést emelek, persze nem önszántamból.

Csak később tudom meg, hogy a lányok, minden megtévesztő külső jegy ellenére már inkább az asszonyi korba hajlanak. Bár otthon többségüknek két-három gyermeke is van, itt élik a fiatalok mindennapi életét. Megérkezésük óta már többen párt találtak, és két esküvő is volt. Az egyik masszőr hölgyet a kedvese kíséri be éppen az ajtón, hallja a beszélgetésünket, és hozzáteszi: ő maga nagyon sokat találkozik a helyi thai közösség tagjaival, együtt járnak szórakozni. Állítja, őszintén nyitottak és szívesen barátkoznak más nemzet képviselőivel is.

A tulajdonos szerint a szalonba járó vendégkör nagyon sokszínű. - Közéleti személyiségektől az üzletembereken át, nagyon sokféle foglalkozású és különböző korú vendég jár hozzánk. Van például egy orvos házaspár is, akik szinte nyitás óta hetente megfordulnak nálunk. Állítják: az egészségük megőrzésében ennek nagyon fontos szerepe van.

Bár azt gondolnánk, ezt a speciális masszázst igazán az végzi jól, aki gyermekkorától tanulja, már hazánkban is léteznek olyan intézmények, ahol a vállalkozóbb szelleműek elsajátíthatják az alapfogásokat. A hivatalos masszőri végzettség megszerzése ugyan igen idő- és pénzigényes (a természetgyógyászat keretében az egészségügyi modult, azon belül pedig az alternatív mozgás- és masszázsterápiát kell választani, majd thai masszázsból külön vizsgázni), de van lehetőség amatőr szinten is megtanulni az alapokat. Az okleveles tanfolyam azonban csak arra jogosítja fel az embert, hogy egészséges családtagjait, barátait masszírozhatja egészségmegőrzés céljából.

A három előttem ülő fiatal lány kissé riadtnak és zárkózottnak tűnik. A szalon egyik belsőbb sarkában beszélgetünk: egy ideig látszik rajtuk a távolságtartás, de aztán mintha megszoknák a helyzetet és a kérdéseimet, kényelmesen elhelyezkednek, és bátrabban válaszolgatnak.

- Két-három évet szeretnék még Magyarországon maradni, aztán hazamegyek, és önálló üzletbe fogok - kezdi Paew akadozó angolsággal és sok kuncogással. - Addig is minden hónapban küldök haza pénzt, így támogatom az otthon maradt családomat. Nagyon hiányzik a két lányom, de jelenleg így segítek nekik a legtöbbet. - Arra a kérdésre, hogy mit szeretnek a mi hazánkban, erősen elgondolkoznak, majd megvitatják egymással a választ a saját nyelvükön. Végül Nok szólal meg. - Itt is majdnem minden ugyanolyan, mint otthon, csak Thaiföldön nagyon nagy a konkurencia, így nehezebb munkát találni és megélni. Magyarországon viszont nem könnyű megszokni a változó időjárást és a kosztot. Mi leginkább otthon főzünk magunknak. - A lányok néha belefeledkeznek, és - számomra persze érthetetlenül - egymással csacsognak. Németh György közben elmondja, a lányok már magyarul is szinte mindent megértenek, csak beszélni nem nagyon tudnak. Aztán Nok hozzátesz még pár gondolatot a beszélgetésünkhöz. - Mi mindannyian iskolában tanultuk a masszázst, és oklevelet kaptunk róla. Aztán egy barátunkon keresztül kerültünk ide. Én nagyon szerencsésnek érzem magam: két éve vagyok itt, és tavaly haza tudtam menni látogatóba. - A tulajdonos évente egyszer mindegyiküknek állja a a repülőjegyet.

Újabb mosolyok, elköszönés. Nézem, ahogy a lányok meghajolnak: ezt a természetesen előkelő mozdulatot tényleg az anyatejjel szívták magukba - magyar nő sohasem tudna ilyet.

A tradicionális thai masszázs ősi, távol-keleti hagyományokon alapuló masszázsfajta, amelynél a test kezelése sajátos koreográfia szerint zajlik a lábujjaktól a fejig. A maszszőr általában nem használ olajat, a kezén kívül azonban a könyökével, a lábával, a térdével és a talpával is végez mozdulatokat. A masszázs célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása. A javasolt időtartam minimum egy óra. Ezt a masszázst 7000 és 9000 forint közötti összegért az ország közel ötven szalonjában kaphatja meg a látogató.

A szokatlan testhelyzetek csodát tesznek a pácienssel
A szokatlan testhelyzetek csodát tesznek a pácienssel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.