A körözött is lehet beteg

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter vizsgálatot ígért annak tisztázására, helyesen járt-e el az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, amikor nem jelentette, hogy az adócsalás miatt jogerősen háromévi szabadságvesztésre ítélt Kabai Károly, akinek hónapokkal ezelőtt börtönbe kellett volna vonulnia, az intézményükben tartózkodik.

 Az MSZP egykori nyírbátori alelnökét, aki egykoron Veres János pénzügyminiszter üzlettársa is volt, a Hír TV találta meg a pszichiátrián.

Megpróbáltak vele interjút készíteni, de Kabai elzárkózott a kérdések elől. A tévések ekkor értesítették a rendőrséget.

Csakhogy a Kabai ellen kiadott bírói elfogatóparancs híre gyorsabb volt az okiratnál. Hivatalos bírósági végzés nélkül ugyanis senki ellen nem adható ki országos körözés. A rendőrség – a BRFK tájékoztatása szerint – csak a Hír TV riportját követő napon kapta meg a bírói elfogatóparancsot, tíz perccel később őrizetbe is vették Kabait. Nem számít példa nélkülinek, hogy a rendőrség kórházban fog el körözött bűnözőket, mint ahogy az sem, hogy az őrizetbe vétel után is ott tartják fogva.

Arról ugyanis, hogy az illető átszállítható-e a büntetés-végrehajtás egészségügyi intézményébe további orvosi ellátásra, a terhelt orvosa dönt. Kabait depresszióval és klausztrofóbiával kezelték az intézetben, s orvosa a hét végén állapotát „nem szállíthatónak” minősítette, ezért a rendőrség helyben őrizte.

Arra a kérdésre, hogy a kórháznak jelentenie kellett volna, hogy egy körözött bűnözőt kezelnek az intézményben, határozott nemmel feleltek a BRFK illetékesei.

Mint mondták: Kabai körözését csak tíz perccel az őrizetbe vétele előtt rendelték el. A kórházaknak egyébként sem írja elő semmilyen jogszabály, hogy ellenőrizzék: betegeiket körözik-e a hatóságok, erre nincs is jogi-technikai lehetőségük, hiszen a körözési nyilvántartáshoz nem férhetnek hozzá.

Az orvosoknak a lőtt, és a nyilvánvalóan bűncselekményből, bántalmazásból származó sérüléseket, haláleseteket kell bejelenteniük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.