A magyar reformokról és az ellenzéki provokációkról ír a Le Monde

A feszültségek ellenére Budapest folytatja a reformokat címmel közölt hétfőn helyszíni tudósítást a Le Monde című francia napilap. A mértékadó újság szerint "szemben az Orbán Viktor vezette jobboldali ellenzékkel, amely nem habozik szélsőjobboldali csoportosulásokkal flörtölni azért, hogy minél szélesebb erőket mozgósítson a miniszterelnök ellen, Gyurcsány Ferenc próbálja tartani a reformok irányát".

"Egy évvel a 2006-os őszi zavargások után, amelyeknek során több tízezer ember követelte két hónapon át Gyurcsány lemondását, aki elismerte, hogy megválasztása érdekében hazudott a gazdasági helyzetről, az ellenzék újra megpróbálja destabilizálni a kormányt" - véli a Le Monde.

Az újság hangsúlyozza: Gyurcsány folytatja a nagyon népszerűtlen politikát a költségvetési hiány lefaragására a maastrichti kritériumoknak megfelelően azért, hogy előkészítse az euró bevezetését. Ehhez a gazdasági és politikai élet számos szereplőjének támogatását élvezi otthon és külföldön egyaránt. Boros István, a Magyar-Francia Kereskedelemi és Iparkamara tagja a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az export és az import mutatói rendben vannak, az ipari alapok erősek, ezért a nemzeti megbékélésre várva a francia befektetők nem mozdulnak az országból.

Miután Brüsszel, majd a parlament bizalmát is megkapta, ahol jelentős többséggel rendelkezik, a kormányfő átalakította csapatát, elindította a reformok első lépéseit az oktatás és az egészségügy terén, megkezdte az állami költségvetés rendbetételét, a 2006. évi, GDP-arányosan 9,2 százalékos deficitet 2007-ben 6,4 százalékra csökkentve - emlékezetet a lap.

A megélhetés azonban annyival nehezebb lett, hogy a fogyasztók bizalma csökkent az év elejére. "A jobboldali ellenzék egyetlen alkalmat sem hagy ki a reformok ostorozására" - idézi a lap Ágh Attila politológust. Miközben a jegybanki alapkamat 7,75-ről 7,50-re módosult, az ellenzéki Magyar Nemzet az elektromos áram jövő évi várható növekedésére figyelmeztetett szeptemberben - emeli ki a Le Monde.

Míg a kormányfő népszerűsége 20 és 25 százalék között mozog január óta, ellenfele, Orbán Viktor 39 százalékos tetszési indexszel rendelkezik a Medián közvélemény-kutatóintézet szerint. Ez, Ágh Attilát idézve, "reformfáradtságot és általános elégedetlenséget" tükröz a Le Monde értelmezésében. A lap szerint a magyarok szkeptikusak a 300 forintos vizitdíj miatt, s az Európai Romajogi Központ részéről Sinan Gökcen úgy vélte a lapnak, hogy "egyre több a fizikai támadásba átcsapó szociális feszültség" is Magyarországon.

"A jobboldal minden alkalmat megragad, hogy megpróbáljon újabb válságot provokálni. A szeptemberi parlamenti ülésszak megkezdése óta Orbán Viktor pártja, a Fidesz folytatja a miniszterelnökkel szembeni bojkottot: amint Gyurcsány beszélni kezd, rendre elhagyják az üléstermet" - vonta le következtetését a Le Monde.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.