Búcsú a cirkuszi majmoktól és elefántoktól

Néhány éven belül eltűnnek a hazai cirkuszokból az elefántok, az orrszarvúk és a majmok - egy új kormányrendelet ugyanis megtiltja, hogy a hazai intézmények a jövőben újabb példányokat szerezzenek be ezekből a fajokból.

Több mint kétezer éve szórakoztatja magát az ember idomított állatokkal, de más volt a helyzet mondjuk a rómaiak idején, és más most. Egykor nagyon sok vadon élő állat volt, jelenleg a fajok többsége veszélyeztetett. A kormányok ezért próbálják korlátozni a még meglévő példányok befogását. Egy új magyar kormányrendelet megtiltja, hogy a jövőben a hazai cirkuszok elefántokat, orrszarvúkat és majmokat szerezzenek be - a meglévő példányokat azonban azok elpusztulásáig használhatják. A cirkuszi főemlősök szaporodását lehetőleg meg kell akadályozni, de ha mégis megtörténik a dolog, az utódot fel kell ajánlani valamelyik állatkertnek.

Czirák Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkatársa szerint jelenleg 15-20 cirkusz lehet az országban, ezekben legfeljebb 150-200 egzotikus állatot tartanak. A szaktárcánál egy cirkuszi elefántról tudnak, de a nagymacskák száma sem lehet több húsznál.

A cirkuszokból mégsem tűnnek el teljesen az egzotikus állatok. Az új jogszabály életbelépése után nem lehet betanítani vadon befogott oroszlánt, tigrist, vagy éppen papagájt, ám ezen fajok fogságban szaporodott példányait kiképezhetik. Azt is megtudtuk, hogy a hazánkba látogató külföldi cirkuszok a jövőben is felléphetnek elefántokkal és majmokkal, de csak akkor, ha betartják az előírásokat.

A változást az 1998-as állatvédelmi törvényre hivatkozva rendelte el a kormány, és egyben szigorú feltételeket is szabott a cirkuszi állatok foglalkoztatásához. Naponta két előadáson léphetnek fel, és a szereplések között legalább két óra pihenőidő jár. Ingerekben gazdag életteret kell adni az állatoknak. Tilos kikötni őket, nem szállíthatók azon a járművön, amelynek a tetején hangszóróból szól az előadás reklámja - szedte össze a tilalmakat a HVG. A cirkuszi szakma egyetért a sokszor botrányos körülmények között tartott állatok védelmével, a vadállatok száműzését azonban túlzott szigornak tartja.

Eötvös György, a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. művészeti vezetője szerint a törvényeket mindenütt, így a cirkuszokban is be kell tartani. Ugyanakkor azon is el kell gondolkozni, hogy mit ér az a cirkusz, amelyből hiányoznak majd egyes klasszikus állatszámok. Elefántok, majmok nélkül is lehet közönségszórakoztató programot összeállítani, de kérdés, hogy arra mennyire lesz vevő a közönség. Egyébként nem hazabeszél, mert a kht.-nak 1992 óta nincsenek állatai, a bemutatott állatszámok külföldi produkciók.

A Fauna Egyesület és a Négy Mancs Alapítvány ugyanakkor üdvözli a kormányrendelet megszületését. "Mi nem vagyunk a cirkuszok ellen, és szerintünk egyes állatszámok kivonása egyáltalán nem jelenti a cirkusznak mint művészi tevékenységnek a megszűnését. Egy felvilágosult, modern ember nem az állatok nyomorúságán szórakozik, hanem a kivételes emberi teljesítmények ragadják magukkal" - idézte az MTI Pencz Leventét, a Fauna Egyesület programigazgatóját. Az állatvédőknek nem tetszik, hogy az állatok sokszor szűk ketrecekben, elavult kocsikban élnek, az is előfordul, hogy láncon tartják őket sivár körülmények között. Bizonyos esetekben megfelelő táplálásuk sem biztosított.

A két állatvédő egyesület szerint Magyarország más európai tagállamoknak is példát mutat a kormányrendelettel, hiszen eddig csak Ausztriában és Belgiumban tiltották be a vadállatok tartását és szerepeltetését a cirkuszban. Hasonló rendelkezés Angliában, Finnországban, Dániában és Szlovákiában áll előkészítés alatt.

A gyerek maradhat
A gyerek maradhat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.