Kevesebb az óra is, a diák is, a pénz is

Magyarországon keresnek a legkevesebbet a tanárok az OECD-országok közül, ám az átlagnál kevesebb órát is kell megtartaniuk, és kevesebb diákjuk is van. Így hiába emelkedtek az elmúlt évtizedben átlagon felüli mértékben az oktatásra fordított kiadások, az egy tanulóra jutó pénzöszszeg jócskán elmarad a többi tagállamétól.

Ötven százalékkal nőttek hazánkban 1995 óta az oktatásra fordított kiadások, miközben az OECD-országokban csak átlagosan 42 százalékos volt a növekedés - ez derül ki a nemrég közzétett, a több mint ötven OECD-ország oktatási adatait tartalmazó Education at a Glance 2007 (Oktatási körkép 2007) című tanulmánykötetből. Ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy hátradőlhetnek a magyar oktatásirányítók, hiszen az egy diákra jutó kiadások mértéke (4326 amerikai dollár) még így is messze elmarad az OECD-országok átlagától (7061 dollár).

Az egy főre jutó kiadások mértékét ugyanis számos olyan tényező befolyásolja, amely tekintetében hazánk jelentősen eltér a többi tagállamtól - mutat rá a vizsgálat. A magyar diákoknak például kevesebb időt kell eltölteniük az iskolapadban: 7 és 14 éves koruk között 6139 órán vehetnek részt, miközben az OECD-átlag 6898 óra. Az eltérés leginkább a 7-8 évesek óraszámából következik, akik Magyarországon 611 tanórán vesznek részt egy tanévben, míg más tagállambeli társaik átlagban 793 órát töltenek iskolában.

A tanulmány szerint a tanárokra is kisebb teher hárul Magyarországon: az alapfokú oktatásban évi 777 órát kell tartaniuk, miközben az OECD-átlag 803 óra évente, felső tagozatban és középiskolában pedig évi 555 órájuk van, szemben a 707, illetve 664 órás átlaggal. Mindehhez kisebb osztálylétszám párosul: alapfokon nálunk kereken 20 tanuló jár egy osztályba, miközben az OECD-országokban átlagosan 21,5 diák. Felső tagozatban Magyarországon 21,4 diák tanul egy osztályban, az OECD-átlag pedig 24,1 tanuló osztályonként. Így az sem meglepő, ha jóval alacsonyabb az egy tanárra jutó diákok aránya, mint az OECD-országokban. Alsó és felső tagozatban 10,5 diák jut egy tanárra, szemben az OECD-országok 16,7, illetve 13,7 fős átlagával. Középiskolában - ahol hazánkban az utóbbi időben bővült a tanulólétszám - az arány már valamelyest közelít a többi tagállamban szokásoshoz: nálunk egy tanárra 12,2 diák jut, az OECD-átlag 13.

A hazai pedagógus-szakszervezetek szerint ugyanakkor a nemzetközi összehasonlítás kissé torz képest fest. Hiszen más OECD-országokban komoly létszámú iskolai kisegítő személyzet is a diákok (illetve a tanárok) rendelkezésére áll, míg Magyarországon az efféle órai előkészítő munkákat, háttérszervezéseket is a tanárok végzik, ami viszont nem számít bele a kötelező tanítási óraszámukba. Így az érdekvédők úgy vélik: korrektebb képet kapnánk, ha az óraszámokat és a diáklétszámokat a teljes iskolai személyzetet alapul véve hasonlítanák össze. Ráadásul az idei tanévtől a tanítók és tanárok heti kötelező óraszáma emelkedett: heti 20, illetve 21 óráról egységesen 22 órára - ez pedig még nincs benne az összehasonlító statisztikában.

Az tény, hogy a magyar pedagógusok keresnek a legkevesebbet az OECD-országokban. Egy, az alapfokú oktatásban, illetve a felső tagozatban tanító, minimális végzettségű és 15 éves tapasztalattal rendelkező tanár évi 15 622 amerikai dollárt keres, miközben az OECD-átlag 37 603, illetve 40 322 amerikai dollár. Középiskolában
a magyar pedagóguskereset
19 541 amerikai dollár, ami szintén jócskán alatta marad az OECD-tagállamok átlagos 43 239 dolláros fizetésének.

Mindez annak ellenére van így, hogy hazánkban 1995 és 2005 között több mint a kétszeresére növekedtek a tanári bérek - elsősorban a Medgyessy-kormány által adott ötvenszázalékos emelés következményeként -, ami a leggyorsabb emelkedést jelenti az OECD-országok körében.

A pedagógus-szakszervezetek szerint az összehasonlítás módszere nem egészen korrekt
A pedagógus-szakszervezetek szerint az összehasonlítás módszere nem egészen korrekt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.