A mianmari junta ellen tüntetnek a buddhista szerzetesek

Folytatták tüntetéseiket a katonai kormányzat ellen a buddhista szerzetesek tegnap Mianmarban. Körülbelül tízezer szerzetes és százötven fehér ruhába öltözött szerzetesnő gyűlt össze a volt főváros, Rangun leghíresebb szentélyében, a Svegadon pagodában, ahonnan közös imádkozás után tiltakozó felvonulásra indultak. A központba tartó menetükhöz hasonló számú szimpatizáns csatlakozott.

Mostanáig ez volt a legjelentősebb kormányellenes megmozdulás az öt hete tartó tüntetések sorában - írta az MTI. Mielőtt a menet elindult volna, egy szerzetes a tömeghez szólva arról beszélt, hogy nemzeti megbékélést akarnak, továbbá az ellenzéki mozgalom házi őrizetben tartott vezéralakja, Aung San Suu Kyi és más politikai foglyok szabadon engedését.

Rangunban, az ország legnagyobb városában hatodik napja tartanak a szerzetesek tiltakozó felvonulásai, amelyekhez vasárnap először csatlakoztak szerzetesnők is. Előző nap a rendőrség kivételesen nem akadályozta meg, hogy körülbelül kétezer szerzetes elvonuljon Suu Kyi háza előtt, ahol a politikusnő az utóbbi tizennyolc év nagy részét bezárva töltötte. Suu Kyi házából kilépve köszöntötte a tüntetőket. Ez volt az első alkalom, hogy megjelenhetett a nyilvánosság előtt legutóbbi őrizetbe helyezése, 2003 óta.

A junta augusztus 19-én drasztikusan megemelte az üzemanyagok és a tömegközlekedés árát, tüntetések sorozatát váltva ki a szegény délkelet-ázsiai országban. A szerzetesek szolidaritásuk jeleként csatlakoztak a lakosság tiltakozó megmozdulásaihoz. A tüntetők időközben már nemcsak az áremelések, hanem általában a kormányzat szerintük rossz gazdaságpolitikája ellen is tiltakoznak. Mi több, az egyik szerzetescsoport "a népet elszegényítő gonosz katonai despotizmus" felszámolására szólította fel a lakosságot.

Noha a buddhista kolostorok az 1988-as demokratikus mozgalomban is központi szereplői voltak a katonai kormányzat elleni felkelésnek, a hatóságok egyelőre óvakodnak az erő alkalmazásától. Megfigyelők szerint attól tartanak, hogy a nagy tekintélynek örvendő szerzetesek bántalmazása vagy őrizetbe vétele olajat öntene a tűzre, és még nagyobb tüntetések előidézője lenne.

A Svegadon pagodánál imádkoznak a szerzetesek
A Svegadon pagodánál imádkoznak a szerzetesek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.