Elmaradt pénzért perelnek az orvosok

Műszakosítással, készenlét szervezésével és külön, ügyeletre szerződött orvosokkal igyekeznek eleget tenni a magyarországi intézmények az ügyeleti szigorításnak. Pénz és létszám: szerintük ezek a törvényes megoldás fő korlátjai.

Pénz- és orvoshiány - leginkább ezek okoznak fejtörést a kórházvezetőknek az ügyeletek megszervezésénél. Vagy inkább újraszervezésénél az EU-irányelv szerint. Az Európai Bíróság több ítéletében is kimondta, hogy az ügyeleti idő teljes mértékben munkaidőnek számít, s ezért figyelembe kell venni a munkaidő napi, heti és éves korlátjára vonatkozó szabályokat. A magyar munkaidős jogszabályok egy része eddig ütközött a luxemburgi bíróság jogértelmezésével, mert megengedte, hogy az ügyelet általában ne - vagy csak meghatározott részében - minősüljön munkaidőnek.

Az új helyzethez igazodó törvény most meghatározza az egészségügyi dolgozó számára elrendelhető ügyelet mértékét, megtartva az önként vállalt többletmunkavégzésre vonatkozó szabályokat. Megfogalmazza, hogy külön, írásos megállapodás alapján a dolgozó többletmunkát vállalhat, de ennek mértéke nem haladhatja meg a munkaidőkeret átlagában a heti 12 órát. Ha a többletmunka kizárólag ügyelet, a többletmunka mértéke nem haladhatja meg a munkaidőkeret átlagában a heti 24 órát.

Az intézmények többsége a teljes összeomlástól tart - míg van, ahol úgy gondolják, találtak megoldást. A kötelező ügyeleteket három módon látják megoldhatónak: a műszakok megszervezésével, készenlét biztosításával, illetve esetenként csak ügyeletre szerződtetett orvosokkal. Akad gond mindegyik megoldással. A műszakos munkabeosztás a mostaninál is nagyobb létszámot igényel, ráadásul így szinte kizárt az orvosok számára a teljesen szabad hétvége. Kérdéses az is, szakmailag elfogadható-e, hogy egy-egy beteget műszakonként újabb és újabb orvos vegyen kézbe. A készenléttel kapcsolatban pedig az a kérdés: mennyiben számít munkának, ha valaki bármikor riasztható ugyan, de otthon, és nem a munkahelyén tartja a frontot? Sőt, ilyenkor az intézmények jelentősen csökkentett díjazást adnak a kollégáknak.

Az orvosok idehaza perek sorozatára készülnek, leginkább a korábban elmaradt ügyeleti díjak miatt. A bírósági döntések igazat adtak is és nem is a kollégáknak: az ügyeleti időt teljes munkaidőnek ismerték el, de azt nem írták elő, hogy a teljes időre teljes pénz is jár. Vagyis e téren már szabad kezet kapnak az intézmények. Több tucat per van most is folyamatban, a bírósági eljárások tárgya összesen csaknem százmillió forint lehet. Ami az eddigi nyertes pereket illeti, dolgozónként átlagosan több mint egymillió forintot ítélt meg a bíróság.

A kórházak többsége az összeomlástól tart
A kórházak többsége az összeomlástól tart
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.