Ismét orosz-fehérorosz energiavita várható

Ismét orosz-fehérorosz energiavita várható: a fehérorosz elnök közölte, emelni fogják a tranzitdíjat, ha a Gazprom drágítja a földgázt Fehéroroszország számára.

 

A Gazprom ez év elején kétszeresére, ezer köbméterenként 100 dollárra emelte a földgáz árát Fehéroroszországnak. Az orosz gázipari vállalat már jelezte, hogy jövőre némi "finomszabályozás" vár az árra, de nem fog meredeken emelkedni a jelenlegiről, főleg azzal egybevetve, hogy a volt Szovjetunión kívüli vevőinek ezer köbméterenként 250 dollárt számít fel.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, az orosz gáz várhatóan 15-20 százalékkal drágul jövőre Fehéroroszország számára, és kénytelenek lesznek visszavágni, mégpedig a Fehéroroszországon át nyugat felé tartó gázvezetékek tranzitdíjának emelésével.

Idén januárban, a gázáremelés és az orosz kőolaj exportvámjának emeléséből adódó többletköltséget ellensúlyozandó, Fehéroroszország átmenetileg külön tranzitvámot vetett ki a területén áthaladó orosz olajexportra, és míg a vitát meg nem oldották, néhány napig szünetelt az orosz olaj szállítása a Barátság vezetéken. A vitát úgy rendezték, hogy Fehéroroszország visszavonta a különdíjat, Oroszország pedig vállalta, hogy továbbra is igen kedvezményes vámmal szállít olajat Fehéroroszországnak, de az abból készült termékek továbbexportálásából származó vámot a vámuniójuk keretében a korábbinál jobban lefölözi.

Tavaly, 2006. januárban az orosz-ukrán gázárvita miatt csökkent néhány napig az orosz földgázexport Európába.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.