Súlyos szabályszegések a Hankooknál

Súlyos törvénysértéseket tárt fel a most zárult munkaügyi ellenőrzés a Hankook dunaújvárosi gumigyárában. A dél-koreai cég nem fellebbez a nyolcmillió forint bírság ellen, de a vezetése továbbra sem tárgyal a helyi szakszervezettel.

- Nyolcmillió forint bírságot szabott ki a Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség a Hankook Tire Magyarország Kft.-re, a Dunaújvárosban működő dél-koreai gumiabroncsgyárnál nemrég lefolytatott átfogó munkaügyi ellenőrzés lezárultával - tudtuk meg Jankó Zoltántól, a felügyelőség igazgatójától. A vizsgálat a munka törvénykönyvének számos pontját érintő súlyos jogsértéseket tárt fel. A munkavállalóknak többször is nagy létszámban a megengedett 12 óránál többet, esetenként 16-18 órát kellett folyamatosan dolgozniuk az üzemben. Ezzel összefüggésben a munkáltató számos esetben nem biztosította a munkásoknak a két munkanap között kötelezően előírt 11 óra pihenőidőt.

Kirívó szabálytalanságnak ítélte a munkaügyi felügyelőség, hogy a legutóbbi ünnepnapon, augusztus 20-án több olyan dolgozót is berendeltek a gyárba, akik nem tartoznak a megszakítás nélküli, folyamatos munkarendbe, így őket semmiképpen nem lehetett volna munkavégzésre kötelezni. Ugyancsak jogsértőnek tartotta a hatóság a Hankooknak azt a gyakorlatát, hogy a cég a felvett dolgozókat csak késedelmesen jelentette be a munkaügyi nyilvántartási rendszerbe. Nem megfelelően tartották nyilván az alkalmazottak munkaidejét, így egy-egy munkavállaló esetében a felügyelőség nem tudta egyértelműen megállapítani a napi munkaidő kezdetét és végét.

A Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség a közelmúltban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal közös ellenőrzést is tartott, amelynek során megállapították, hogy több dél-koreai állampolgárságú dolgozót munkavállalási engedély nélkül alkalmaztak az üzemben. A felügyelőség a nyolcmillió forint büntetésen felül ezért a szabálysértésért személyenként 524 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a céget, ám az érintett illegális munkások számát egyelőre nem közölték.

A Hankook Tire Magyarország Kft. közleménye szerint nem fellebbezi meg a felügyelőség határozatát. Azt állítja: a feltárt munkaügyi hiányosságok kijavítását megkezdték, és részben már az ellenőrzés befejezése előtt megszüntették.

Jankó Zoltán elmondta, hogy a felügyelőség a most zárult ellenőrzés során nem vizsgálta a Hankook és a szakszervezet közötti vitás kérdéseket, mivel eddig az érdekképviselettől nem érkezett hivatalos jelzés az esetleges problémákról.

Székely Tamás, a júniusban megalakult Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete (DGSZ) által a Hankook-alkalmazottak ideiglenes képviseletével megbízott Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) alelnöke azt mondta: eddig azért nem fordultak a felügyelőséghez, mert bíztak abban, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások az érdekképviselet és a Hankook menedzsmentje között.

A cégvezetés és a szakszervezet között eddig azért nem kezdődtek meg az egyeztetések, mert a Hankook szerint szabálytalan volt a helyi szakszervezet megalakítása, és a VDSZ nem jogosult eljárni az itteni dolgozók nevében. Ehhez képest a bíróság már júniusban bejegyezte a DGSZ-t a VDSZ jogi személyiségű szervezeti egységeként. A Hankook megtámadta ezt, de a Fővárosi Bíróság augusztus 31-én elutasította. Ez a döntés sem vált még jogerőssé: a gyár a Fővárosi Ítélőtáblához fordult.

Székely azt reméli, hogy a büntetés jobb belátásra bírja a cégvezetést, és végre megkezdődhetnek a tárgyalások a munkavállalók és a munkáltató között. Ha ez mégsem következik be, a szakszervezet a munkaügyi felügyelőséghez fordul.

A Hankook azt közölte: az ítélőtábla jogerős döntését követően kész megkezdeni a tárgyalásokat a szakszervezettel.

Az elmarasztalás nem veszélyezteti az állami támogatást

Kérdés, hogy a munkaügyi elmarasztalás mennyiben érinti a Hankooknak korábban megítélt mintegy 25 milliárdos támogatás folyósítását. A gazdasági tárca tájékoztatása szerint a cégnek a támogatási igény benyújtása időpontjában kellett rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznie, aminek akkor a cég megfelelt. Ez nem volt nagy bravúr, hiszen 2005 októberében még jószerével fű nőtt a ma már működő gyár helyén. Az államháztartási törvény szerint egyébként ilyen esetben, amikor az igénylő cég még nem működik Magyarországon, nem is kell vizsgálni a rendezett munkaügyi kapcsolatok meglétét. Arról nem rendelkezik, hogy a támogatás lehívása után történő jogsértések esetén mi a teendő. Mindenesetre a GKM álláspontja szerint a jelenlegi bírság miatt nem kell felfüggeszteni a fejlesztési támogatás folyósítását, illetve a cég nem köteles visszafizetni a már lehívott összeget. Mint azt a Hankooknál megtudtuk, a teljes támogatásból már megkapták a Munkaerő-piaci Alapból számukra két részletben kiutalt 360 millió forintot. A teljes, 131 milliárd forint értékű beruházáshoz egyedi kormánydöntés alapján 15,8 milliárdos fejlesztési támogatást ad a kormány. Ennek döntő részét a gyártástechnikai fejlesztéshez lehívható juttatások adják. További mintegy ötszázmillió forint köthető közvetlenül a munkahelyteremtéshez és a képzéshez, és ezenfelül a már működő üzem fejlesztési adókedvezményt vehet igénybe, 10 év alatt jelen értéken számolva legfeljebb 10 milliárd forint erejéig. A 15,8 milliárdos fejlesztési támogatást a cég három év alatt, 2010-ig az egyes tételek teljesítése után hívhatja le, azonban ha a társaság esetleg nem teljesítené a szerződésben vállalt kötelezettségeket, úgy ezek a támogatások büntetőkamatokkal együtt visszavonhatók. (Batka Zoltán)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.