Csak Zuschlag szerint nincs Zuschlag-ügy

Nem kizárt, hogy egy hónapon belül minden volt ifjúsági minisztert meghallgat tanúként az ügyészség a Zuschlag-ügyben - vélekednek ügyészségi forrásaink. Eközben tegnap hivatalosan is elrendelték Zuschlag János előzetes letartóztatását.


Előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Városi Bíróság Zuschlag Jánost. A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított szocialista politikus harminc napig bizonyosan rács mögött marad. Az elzárás meghosszabbítására az ügyészség később javaslatot tehet. A bíróság megalapozottnak találta tehát a vádhatóság gyanúját, amely szerint tartani lehet attól, hogy Zuschlag megpróbálja befolyásolni a tanúkat, vagy szökni próbál, miután büntetése (a jelenlegi gyanúsítás alapján) akár húsz év szabadságvesztés is lehet. A politikus ügyvédje fellebbezett, ezért hamarosan másodfokon is döntenek az előzetes letartóztatás fenntartásáról.

Kovács Gábor, Zuschlag ügyvédje közölte: a gyanúsított nem tett vallomást. Arra a fölvetésre, hogy ezt védence szempontjából ésszerű és taktikus lépésnek tartja-e, az ügyvéd azt felelte: nem kívánja kommentálni a kérdést. Információink szerint Zuschlag nem tett érdemi vallomást az eljárás egész eddigi folyamatában. Maga Zuschlag János a bírói meghallgatás után mindössze annyit közölt az újságírókkal: "nincs Zuschlag-ügy, nem követtem el bűncselekményt".

Lát viszont ügyet az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöksége, amely közleményt adott ki. E szerint tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmét, de a megye szocialista közvéleménye erkölcsileg már a felmerült vádakat sem tudja elviselni. Ezért felszólítják Zuschlag Jánost, hogy függessze fel párttagságát, és minden választott tisztségéről mondjon le. A megyei elnökség a lehető legrövidebb időn belül kitűzi a küldöttgyűlést, ahol javasolja az ügyvezetői elnöki poszt megszüntetését, amelyet most Zuschlag tölt be.

Megszólalt az ügyben Gyurcsány Ferenc is. - A miniszterelnök tiszta vizet kíván önteni a pohárba. Volt szakminiszterként minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben - közölte tegnap Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Gyurcsány arra kérte az ifjúsági ügyekért felelős korábbi minisztertársait, valamint a tárca egykori vezető tisztségviselőit, hogy maguk is tegyenek meg mindent az igazság mielőbbi kiderítése érdekében.

- A miniszterelnök szilárd meggyőződése, hogy aki megszegi a jogszabályokat, annak viselnie kell tettének következményeit, beosztásától és pártállástól függetlenül - mondta Daróczi Dávid.

A Népszabadság értesülései szerint Gyurcsány Ferenc hamarosan személyesen is segítheti az ügyészségi eljárást, miután várhatóan Deutsch-Für Tamással, Jánosi Györggyel és Göncz Kingával, vagyis az ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi szakminiszterekkel közösen tanúként idézik be a Zuschlag-ügyben.

A volt miniszterek feltehetően elsősorban a pályázatok rendszeréről tudnak majd nyilatkozni, miután a korábbi ISM-nél, majd GYISM-nél a mindenkori miniszter csak ellenjegyezte a civil szakértői bizottságok által tett javaslatokat, amelyeket szinte egyetlen esetben sem bíráltak felül. Mivel több ezer pályázat érkezett be minden évben (csak 2004-ben több mint 3000 beadványt bíráltak el, ebből több mint 2000 nyert pénzt), csak szúrópróbaszerűen tudtak ellenőrizni. A pénzügyi kontroll viszont minden esetben megtörtént. Volt olyan eset, amikor támogatást visszavontak, mert a pályázó nem tudott elszámolni az összeggel. A számlákat azonban inkább formailag ellenőrizték, mivel a több- ezernyi pályázat során több tízezernyi számla született, amelyek valódiságát nem lehetett minden esetben ellenőrizni.

A Zuschlag-ügyben sem azt vizsgálják, hogy a minisztériumi kifizetések jogszerűek voltak-e, hanem azt, hogy a pályázók a vállalt célra fordították-e az összegeket.

Mindazonáltal Gyimesi László, a Fidesz szegedi önkormányzati frakciójának vezetője tegnap sajtótájékoztatón szólította fel Ujhelyi Istvánt, az MSZP alelnökét, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát, hogy tisztázza szerepét a Zuschlag-ügyben. Gyimesi úgy fogalmazott: a nyomozás adatai szerint Gyurcsány Ferenc minisztersége idején több tízmillió forint közpénzt kaptak MSZP-közeli civil, fantomszervezetek amelyek később a pénzt magáncélokra vagy pártcélokra költötték. Ocsovai Tamás, az Ifjúsági és Sportminisztérium akkori helyettes államtitkára a nyilvánosságra került nyomozati vallomásában azt állította, hogy a pénzek odaítéléséről egy informális csoport döntött, amelynek munkájában részt vett a miniszter, és jelen volt mások mellett Ujhelyi István is. Ujhelyi kérdésünkre úgy nyilatkozott: nem a Fidesz felszólítása miatt, hanem a közvélemény tájékoztatására közli, hogy nem vett részt a támogatási pénzek elosztásában, nem volt tagja semmilyen informális döntéshozó testületnek, mert nem létezett ilyen testület.

Egy irányba szivárognak az információk

 

- Mintha a láthatáron egy újabb Tocsik-ügyet látnánk - fogalmazott Varga Mihály Fidesz-alelnök a Zuschlag-üggyel kapcsolatban. Szocialista politikusok ezzel szemben inkább a Kulcsár Attila nevével fémjelzett botránnyal hozták kapcsolatba e mostani nyomozást, elsősorban a jobboldali sajtó "jól értesültségére" és "a kiszivárogtatások ismerős forgatókönyvére" hivatkozva. Úgy tűnik, a jobboldali média - ezen belül is a Magyar Nemzet - a Kulcsár-ügyhöz hasonlóan ismét csak határozottan jól ismeri az ügyészségen folyó eljárás belső viszonyait. "Megjósolta" például, hogy a gyanúsítást napokon belül bűnszövetségben elkövetett csalássá minősítik át, de azt is tudta, hogy kiknek a meghallgatása várható. Egyedül a Magyar Nemzet jutott hozzá a zárt körben elhangzott vallomások jegyzőkönyveihez is. A két ügy abban is hasonlít, hogy a Fidesz meglehetős távolságtartóan viselkedik.

Nyilatkozat vezetőszíjon
Nyilatkozat vezetőszíjon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.