Budapest - Esztétikus Város

Ne lepődjenek meg: egy pályázat büszke nyertesét láthatják mellékelt fotónkon. Miután a Budapest - Zöld Város, Budapest - Gondos Város, Budapest - Civilizált Város stb. címen futó nagy ívű városházi programok bebizonyították, hogy kellő jóakarattal, elszántsággal és elhivatottsággal igenis lehet javítani valamit közterületeink kondícióin, a városháza új keretprogramot indított Budapest - Esztétikus Város címmel.

Mint arról korábban párás szemmel, a meghatottságtól lúdbőrözve beszámoltunk, a szürke utcákat, ugye, megbokrosították, a vadplakátokat, a kutyaszart és a graffitiket eltüntették, szóval elég jól haladunk. Van itt azonban még valami, amit nagyon nem ártana rendbe tenni: az üzletportálokat és cégéreket, amelyek nagyjából úgy néznek ki, hogy ha a gyorséttermeket és a bankokat kitakarjuk a képből, akkor senki, de senki, aki 1976 előtt hunyt el, nem lepődne meg, ha feltámadna és körülnézne, mondjuk a Rákóczi úton. Vagy a körúton. Vagy bárhol.

A városarculati tanácsnokkal felvértezett városképvédelmi bizottság szerencsére felismerte a problémát, hogy ti. nincs ugyan graffiti, kutyaszar, vadplakát, van viszont vagy úgy tízezer cégér, ami miatt hiába nincs kutyaszar, graffiti, attól még teljesen olyan érzése van az embernek, hogy valami irtózatosan büdös nagy kupleráj van itten.

Kidolgoztak hát egy ügyes normarendszert a boltcégérekre is. A kódex - amely hamarosan rendeletté érik - egyebek mellett kimondja: a budapesti cégér legyen

- ízléses,

- forma- és színvilágában, valamint méretében visszafogott,

- mondanivalójában egyszerű és egyértelmű,

- hűen tükrözze az üzlet kínálatát/szolgáltatását,

- legyen kivilágítható, éjszaka is jól látható

- stb.

A bizottság úgy határozott, hogy leteszteli a szegmenst, ezért tudatta: azok a vállalkozók, akik vállalják, hogy a felsorolt követelményeknek eleget tevő cégért készíttetnek, pályázat útján visszanyerhetik a tábla árának 10 százalékát, de legfeljebb hatszáz forintot.

Képünkön ennek a pályázatnak a győztesét látják. Gratulálunk a pályázónak, ahhoz meg külön is, hogy a teljes befektetést sikerült visszanyernie.

Fenti írásunkból természetesen egy árva szó sem igaz. A cégér viszont valódi, bárki megcsodálhatja az óbudai Kenyeres utcában, pár méterre a Bécsi úttól.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.