Gallup: mélyponton van a Gyurcsány-kormány megítélése

A társadalom széles körében mélyponton van a Gyurcsány-kormány politikai-gazdasági tevékenységének megítélése a Magyar Gallup Intézet pénteki közlése szerint.

A Gallup kutatása kimutatja, hogy a miniszterelnökről szeptember elején száz ember közül csak húsz látta úgy, hogy inkább jól, mint rosszul kormányoz. Egy évvel balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után a korábbi méréseknél is többen, a lakosság 68 százaléka véli úgy, hogy a miniszterelnök inkább rosszul kormányoz.

A Gallup honlapján szereplő felmérés szerint a miniszterelnök tevékenységével elégedettek leginkább a szocialista szimpatizánsok közül kerülnek ki, az őszi politikai szezon kezdetén a teljes népesség 16 százaléka tartozik ide.

Az SZDSZ a teljes népességen belül kétszázalékos támogatottsággal bír, ám támogatóinak fele ugyancsak inkább rossznak ítéli meg a kormányfői teljesítményt.

A nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz támogatói változatlanul kétszer annyian vannak, mint a szocialisták, szeptember elején a teljes népesség egyharmadát tették ki a Gallup felmérése szerint. A biztos pártválasztóknál ez a különbség ennél is nagyobb, az MSZP 27 százalékával szemben a Fidesz 60 százalékkal rendelkezik.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 59,6, míg az MSZP 26,6 százalékkal rendelkezik. A két kisebbik párt közül az MDF 4,7, az SZDSZ pedig 3 százalékos támogatottsággal bír a Gallup szerint.

A Gallup felmérése szerint a gazdasági közhangulat mélyponton van: az elmúlt év során még soha sem volt ilyen magas - 36 százalék - azok aránya, aki az ország gazdasági helyzetét kifejezetten nagyon rossznak ítélik. További 50 százaléka a megkérdezetteknek a gazdasági helyzetet szintén rossznak találja.

A Medián a Heti Világgazdaság megrendelésére végzett közvélemény-kutatása viszont arra a következtetésre jutott, hogy a Magyar Gárda megalakulása és az azt követő viták hozzájárulhattak ahhoz, hogy az MSZP támogatottsága elmozdult a mélypontról.

A Medián szeptember közepi kimutatása szerint a választani tudó szavazók között a Fidesz vezet 53 százalékkal, az MSZP 34, az MDF 5, az SZDSZ 4 százalékot tudhat magáénak.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.