Nyolcmilliós munkaügyi bírság a Hankook-nak

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Közép-Dunántúli Munkaügyi Felügyelősége 8 millió forintra bírságolta a Hankook Tire Magyarország Kft.-t a magyar munkarend és a Munka Törvénykönyve előírásainak súlyos megsértése miatt.

Jankó Zoltán regionális igazgató pénteken elmondta: az átfogó munkaügyi vizsgálat során megállapították, hogy  több alkalmazott 12 órát meghaladóan, 15-16-18 órát is dolgozott folyamatosan, ami ellentétes az előírásokkal. A szabályok szerint a  napi munkaidő 8 óra, a rendkívüli munkavégzés ideje napi 4 óra lehet.

Ezen túlmenően a Hankook több esetben nem tartotta be azt az előírást, hogy két munkanap között a dolgozóknak legalább 11 óra pihenési időt kell biztosítani. A felügyelőség megállapította azt is, hogy augusztus 20-án több olyan alkalmazottal is munkát végeztettek, akiket munkaszüneti napon az előírások alapján erre nem kötelezhetett volna a Hankook. Jankó Zoltán kifejtette: a Hankook több esetben késedelmesen jelentette be a munkavállalók biztosítási jogviszonyát is, s nem minden esetben megfelelő a társaság munkaidő nyilvántartása sem.

Az igazgató hozzátette: a bírság nem jogerős, a munkáltató jogorvoslattal élhet.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Versenyképességi Tanács pénteki ülését követően újságírói kérdésre elmondta: a gazdasági tárca a hatályos jogszabályok szerint fog eljárni és megvárja a vizsgálat végét. A miniszter úgy tudja, hogy a munkaügyi jogszabályok betartásának nincs hatásuk a beruházásra, az állami  támogatás folyósítására.

Az MTI, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kommunikációs főosztályán a következő tájékoztatást kapta: a hatályos jogszabályok értelmében a támogatási igény benyújtásának időpontjában kell rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznie egy cégnek, aminek a Hankook annak idején megfelelt. Amennyiben a társaság ezt követően kap munkaügyi bírságot, ez nem jár a gazdasági tárca által a beruházáshoz nyújtott fejlesztési támogatás visszafizetésével.

A Hankook Tire Magyarország Kft. közleménye szerint a cég az Ítélőtábla jogerős döntése után kész  megkezdeni a tárgyalásokat a szakszervezettel. A Hankook a képviseleti jog nem megfelelő meghatározása miatt fellebbezett a Fővárosi Bíróság döntése ellen, mellyel nem jogerősen bejegyezte a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetét.  A cég vezetőségének meggyőződése, hogy a vállalaton belül felmerült nehézségeket a vállalaton belül kell megoldani, és ennek leghatékonyabb módja az, ha a tárgyalások a Hankook Tire dolgozókat tömörítő helyi szakszervezet vezetőivel folynak.

 (MTI)

A dél-koreai Hankook épülõ gumigyára Dunaújvárosban. Az adószabályokon és azok alkalmazásán is múlik, merre indulnak
A dél-koreai Hankook épülõ gumigyára Dunaújvárosban. Az adószabályokon és azok alkalmazásán is múlik, merre indulnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.