Hajózni szükséges

Ami a sport tömegesítését illeti, részeredményt már felmutathat az adminisztráció: "aki élt és mozgott", ott volt a nyolcvanöt nappal korábban elfogadott Nemzeti Sportstratégia eddigi eredményeiről, jövőbeni kilátásairól tartott tegnapi, dunai hajókázással egybekötött tájékoztatón.

Az állami sportvezetők, a sportági szövetségek irányítói, a sporttudományokkal foglalatoskodók mellett megjelentek az öt parlamenti párt delegáltjai, mintegy demonstrálva a sportot is felügyelő - s e témakörben a nyilvánosság előtt először mutatkozó - önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon felütését: "A sport olyan nemzeti ügy, amelyért az egész ország képes összefogni".

A tárcavezető szerint ezt bizonyítja az is, hogy mintegy három hónapja az Országgyűlés teljes konszenzus mellett adta áldását a stratégiára, melynek vezérelve: ne csupán sport-, hanem sportoló nemzet is legyen a magyar. "Az állam feladata, hogy a széles körű sportoláshoz szükséges feltételeket megteremtse" - tette hozzá, majd bejelentette: "Ehhez azonban elengedhetetlen a sporttörvény mihamarabbi módosítása."

Elbert Gábor szakállamtitkár - akinek az említett konszenzus kialakításában jelentős szerep jutott, s akit, tapasztalataink szerint, valamennyi politikai oldal tárgyalópartnernek tekint és elfogad - elmondta: a programcsomagot kidolgozók a sportot nem célnak, hanem eszköznek, mindenekelőtt nevelési eszköznek tekintik. A részletekről az általa irányított államtitkárság főosztályvezetője, Győrfi János számolt be igen aprólékosan. Íme, néhány, kiragadott súlyponti elem az analízisből: az utánpótlás létszámának növelése; a szabadidősport-aktivitás elősegítése; egységes nyilvántartási rendszer, egyben a sportolói regisztrációs kártya bevezetése; a sporttudósok hálózatba szervezése; a sikerrel indított sporttudományos konferenciasorozat folytatása; az úgynevezett patrónusprogram által az edzői pálya vonzóvá tétele, új tréneri státusok létesítése.

Az elhangzottak nyomán senki nem tett fel kérdést a zsúfolásig telt teremben. A jelek szerint tehát minden világos és támogatható.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy az idén legalább 800 millió forintos többletforrást biztosítson az olimpiai felkészülésre, jövőre pedig hárommilliárd forintot a sikeres részvétel érdekében - közölte tegnap Bánki Erik, az ellenzéki párt képviselője, az Országgyűlés sportbizottságának elnöke.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.