Zuhanórepülés

A helyzet röviden: drámai. A fővárosi mozik forgalma ismét a kritikus szint alá esett, 80 ezer nézőt jobb időkben egy hétvége behoz, nem egy teljes mozihét. Ki kell jelenteni, a hét összes premierfilmje megbukott, az első helyen még mindig a második hete futó Férj és férj című langyos vígjáték áll. Különösen akkor szembetűnő a bukás, ha tudjuk: hat új bemutató is volt, igaz kettő közülük rétegfilm (A csapda és a Caravaggio).

A kommerszek közül személy szerint egyet sajnálok, az pedig a Philip K. Dick írásából készült Next. Dick, akit életében nem becsültek, most számos hollywoodi film ihletője, némelyik még jó is. A non plus ultra a Szárnyas fejvadász, amelynek időközben elkészült a végső rendezői változata moziban Magyarországon nagy valószínűséggel nem megy majd, DVD-n állítólag jövő húsvétkor jön. A másik kimagasló Dick-adaptáció a Kamera által homályosan, ennek legalább volt egy fesztiválos mozivetítése. A Next nem tartozik a jók közé, de Dick miatt tessék megnézni.

Volt egy magyar premier is, a Zuhanórepülés. Már hónapokkal korábban láthattuk az utak mentén az óriásplakátokat, a mozikban minden film előtt lement az előzetes, melyben Igor, az orosz maffia helytartója ízes akcentussal magyarázza a helyi alvállalkozónak a nagy üzlet lényegét: "ha ezt megcsinálod, nem te keversz koktél, hanem neked kever jamaicai csicska..." Mert a kis főhős ki akarna szállni a buliból, s elhúzni a déltengerekre pincérkedni. De ezt az utolsó nagy balhét azért még bevállalja. A filmet nem akarnám bántani, mert bár vannak hibái - zavaró egy-két műtermire sikeredett jelenet, van pár sablonosra formált karakter, súlyosnak szánt, mégis viccesnek ható mondat: például a huszonhétszer "asszonnyá tett" elítélt panasza -, de azért mégis eléggé karcos és kerek. A szövegekben súrolja a valóságot: forgatókönyvírója a Nyóckert is jegyző Nagy Viktor, aki látott már közelről gengsztert. A történet fordulatos is ahhoz, hogy szórakoztasson. Egészen jó a humora is. Ahhoz viszont kevés, hogy gondolkodtasson, de nem is kérjük számom tőle.

A főszereplő, Nagy Zsolt szabálytalan sztár. Egy kicsit bumfordi, csibész kölyök. Egy csúnyán káromkodó legkisebb királyfi. De jól állnak a szájában a durva mondatok. Nem véletlen, hogy rajtam kívül csak csajok ültek a nézőtéren, mondjuk nem voltunk sokan, tízen összesen. Szerda délután. És úgy láttam, élvezték a filmet. Két jelenetnél a szokottnál is intenzívebben reagáltak: először felsikoltottak, amikor az egyik arcnak vascsővel kicsapják a szemét premier plánban, a főhős nagy szeretkezése után pedig azon röhögcséltek, hogy az egész egy perc sem volt. Szóval, így látták a csajok. Mondjuk, az utóbbit én is rövidnek találtam.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.