Magyarok is dolgoznak az űrszondán

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakértői is dolgoznak a DAWN (Hajnal) űrszondán - közölte az egyetem tegnap. A NASA szeptember 26-ára tervezi az űrszonda felbocsátását. A program keretében a tudósok közelebbi ismereteket akarnak szerezni a Naprendszer két legnagyobb kisbolygójáról, a Ceresről és a Vestáról.

Az űrszonda összeszerelését és az űrprogram koordinálását a NASA szakemberei végzik, a kamerák összeépítésével és optikai ellenőrzésével (kalibrációjával) azonban a németországi Max Planck Intézet Naprendszer-kutató csoportját bízták meg.

Az intézet felkérésére itt kapcsolódtak be a munkába
a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének (MOGI) optikai szakértői: Ábrahám György, Kovács Gábor és Nagy Balázs Vince. A tanszék szakértőinek feladata a már kész kamerák optikai kalibrációja. A magyar tudósok ugyancsak bekapcsolódnak a képkorrekciós algoritmusok elkészítésébe és automatizálásába.

Biztató a DAWN-kamerák tesztfelvételeinek elemzése, így 2012-ben és 2016-ban várhatjuk a jó minőségű felvételeket a Ceresről és a Vestáról - áll a közleményben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.