Konszenzusos támogatási döntések

Kormányzati részről visszautasítják Németh Zsoltnak, a Fidesz külügyi kabinetje vezetőjének állításait a határon túli nemzeti jelentőségű intézmények támogatásával kapcsolatos szerdai miniszterelnöki bejelentéseket illetően.

Németh Zsolt a 677 millió forintos idei források odaítélése kapcsán úgy foglalt állást, hogy a miniszterelnöki tájékoztató "nem tudta rendbe tenni azt a káoszt, ami a határon túli támogatások körül tapasztalható". Németh azt is észrevételezte, hogy több esetben a politikai elfogultság érhető tetten a támogatások elosztásánál.

A MeH nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárságának tegnapi közleménye kiemeli, hogy a határon túli magyar nemzeti jelentőségű intézmények és programok támogatása részét képezik annak a kisebbségieknek szánt sokmilliárdos forrásnak, amelynek pontos összege és felhasználásuk rendje nyilvános és nyomon követhető. A támogatott intézmények körét a külhoni magyarság szervezeteivel egyeztetve alakították ki.

Sajnálatos, hogy a Fidesz, amelynek nincsenek igazi válaszai az új történelmi helyzetre, csak fanyalogni tud, nem kíván csatlakozni a nemzeti önazonosság megőrzése ügyében megteremtett magyar-magyar szolidaritáshoz, és konszenzushoz - olvasható a közleményben. A MeH visszautasítja azokat a vádakat is, hogy a kormány politikai szempontok szerint osztaná a támogatásokat. A Gyurcsány-kormány azért újította meg a nemzetpolitikát, hogy végérvényesen szakítson az 1998 és 2002 közötti, a magyar belpolitikai szempontokhoz igazodó határon túli támogatások rendszerével - mutat rá a közlemény.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.