Zuschlag még mindig politikus

Három politikai funkciót is betölt Zuschlag János, aki ellen immár bűnszövetkezetben elkövetett csalás miatt folyik eljárás. A szocialisták ugyan kizárhatnák a pártból, de azzal elismernék, hogy Zuschlag bűnös az ellene felhozottakban.

A Zuschlag-ügy gyanúsítottjai közül Katus Ferenc, Krausz Csaba, Marsovszky Balázs és Kullai Tamás, tegnap párttagságuk felfüggesztését kérték az MSZP vezetőségétől. Az elnökség ezt tudomásul vette, és hasonló lépésre kéri Zuschlag Jánost is. Zuschlagnak, akit több társával együtt bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítanak, továbbra is több pártpolitikai funkciója van.

Zuschlag az MSZP kiskunhalasi városi elnöke, a Bács-Kiskun megyei területi szövetség ügyvezető alelnöke, illetve a megyei közgyűlés tagja. A kiskunhalasi városi elnökségi posztjától csak úgy válhat meg, ha lemond, vagy a testület új választást ír ki. (Ha jogerősen elítélik, úgy a párt szabályai szerint mindegyik posztjától automatikusan megfosztják, sőt, párttagságától is). Hasonló a helyzet a megyei közgyűlési mandátumával is. Az MSZP megyei ügyvezető alelnöki posztját viszont lehet, hogy korábban elveszíti; a Népszabadság tudomása szerint a megyei vezetés megszünteti a posztot.

Az állásfoglalás a legnagyobb dilemma az MSZP-ben: etikai alapon kezdeményezhetnék ugyan Zuschlag kizárását, ezzel azonban elismernék a bűnösségét.

Az MSZP felső vezetése egyébként (beleértve a pártelnök-miniszterelnököt is) úgy tudjuk, nem különösebben "izgul" a Zuschlag-ügy miatt. Kétségtelen viszont, hogy az eljárás árt a szocialisták megítélésének. Márfai Péter, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének elnöke lapunk kérdésére azt mondta: "Zuschlag János megosztó személyiség. Én azonban az elmúlt négy-öt évben, amióta együtt dolgozunk, semmi olyat nem tapasztaltam, ami alapján bármi gyanú felmerülhetett volna. Ami Zuschlag politikai jövőjét illeti, az kizárólag az őt támogató bázison múlik. Ha nem veszíti el a bizalmukat - legyen az ügynek bármi a vége -, még visszatérhet" - mondta.

A Fidesz természetesen egészen másként tekint a büntetőeljárásra: - Mintha a láthatáron egy újabb Tocsik-ügyet látnánk. A szálak világosan Gyurcsány Ferenc dolgozószobájáig vezetnek" - így reagált korábban Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Zuschlag-ügyre, amely - legalábbis a jobboldali sajtó "előrejelzései" szerint - előbb vagy utóbb a kormányfőig is elér. E feltételezés alapja Ocsovai Tamás, a volt GYISM ifjúsági ügyeket intéző helyettes államtitkárának vallomása. A Magyar Nemzetben megjelentek szerint Ocsovai azt állította Gyurcsány Ferenc miniszteri ténykedésének időszakáról az ügyészeknek: "a miniszter dolgozószobájában minden hét elején volt egy informális egyeztetés". Ezen "a miniszter, a politikai államtitkár, azaz Mesterházy Attila, az MSZP ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetői vettek részt, név szerint Ujhelyi István, Arató Gergely, szerintem volt olyan, hogy Zuschlag János is". Úgy tudni, hogy informális egyeztetések valóban voltak, de nem alapítványi ügyekben és nem államtitkári részvétellel.

Az index.hu annak idején megjegyezte: "a frissen kinevezett Gyurcsány dühösen leteremtett egyes ifjú szocialistákat, mivel el akarták vinni az éves ifjúsági pályázati keret jó kétharmadát. A miniszter végül a tizedére kurtította az összeget". A pályázati rendszerben több szűrő is volt, van, amely valószínűtlenné teszi, hogy Gyurcsány érintettsége érdemben felmerülhetne. Továbbá: az ügyészség nem a pénzek odaítélése, hanem azok szabálytalannak tűnő felhasználása miatt nyomoz.

Az ügyvéd meglepődött

Meglepődött az őrizetbe vételen Zuschlag János védőügyvédje, hiszen csak az eljárás utolsó szakaszában minősítették bűnszervezetben elkövetett cselekménnyé az ügyet - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács M. Gábor. Az ügyvéd a történteket követően személyesen még nem találkozott védencével és telefonon is csak technikai részleteiről konzultáltak. Zuschlag egyelőre nem tett vallomást. A védőügyvéd gazdasági büntetőügyként kezeli az eljárást, abba nem akarja belekeverni a politikát. (Független Hírügynökség)

A FiB nem érintett

Sem a FiB szervezete, sem tisztségviselői nem érintettek az ügyben - nyilatkozta lapunknak Varga László szocialista országgyűlési képviselő. A Fiatal Baloldal (FiB) elnöke hozzátette: reméli, hogy az eset nem befolyásolja a FiB megítélését.

Szijjártó Péter: Minden pénzzel elszámoltunk

Azok a nyugat-dunántúli ifjúsági szervezetek, amelyek 2005-ig kaptak pályázati költségvetési támogatást a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanácstól, elszámoltak a felhasznált pénzzel - közölte Szijjártó Péter tegnap, egy kérdésre válaszolva. A Fidesz-szóvivő 2005-ig volt a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács (RIT) elnöke. Győr, Zala és Vas megyei ifjúsági szervezetek számára írt ki pályázatokat, majd döntött a pénzek odaítéléséről.

- Több száz ifjúsági szervezet kapott támogatást, valamennyien el is számoltak a pénz felhasználásával, az elszámolást az ifjúsági és sportminisztérium ellenőrizte - tette hozzá Szijjártó Péter.

A Fidesz-szóvivő 2005-től a párt ifjúsági tagozatának, a Fidelitasnak az elnöke lett. Közölte: nem tudja pontosan, hogy az Orbán-kormány alatt kapott-e költségvetési támogatást a Fidelitas. Szerdán a Fidelitas ügyvezető alelnökét, Ágh Péter, arról kérdeztük, hogy a Zuschlag-ügy kapcsán nem látják-e szükségét belső kontrollnak. Ágh azt válaszolta, hogy a Fidelitas nem nagyon kap állami támogatást, egyébként pedig a törvényeknek megfelelően használják föl a pénzeket.

Az Index internetes hírportál szeptember elején arról számolt be, hogy a szocialista irányítású tárca, illetve a Zuschlag nevével fémjelzett társadalmi szervezetek közötti kapcsolatokról beszámoló volt sportminisztériumi helyettes államtitkár, Ocsovai Tamás azt is állította a nyomozóknak, hogy nem kizárólag a szocialisták próbáltak pluszpénzeket szerezni e forrásokból. "Hosszú ideig zökkenőmentes együttműködés folyt a bal- és a jobboldal között, azaz hasonló módszerekkel lobbizta be mindkét nagy párt a hozzájuk közel álló szervezeteket."

A jegyzőkönyv Szijjártó Pétert, a Fidesz jelenlegi szóvivőjét név szerint is kiemeli, mint olyan jobboldali ifjúsági politikust, aki a 2002-es kormányváltás után is részese maradt a politikai háttéralkuk színhelyéül szolgáló regionális ifjúsági tanácsoknak (RIT)" - írta az Index.

Szijjártó Péter viszont határozottan cáfolta, hogy RIT-elnökként bármilyen szinten érintettje lehetne az ügynek. (Cs. I.)

2004 április 1.: Zuschlag János és Szitka Péter demonstrál
2004 április 1.: Zuschlag János és Szitka Péter demonstrál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.