Hiába repült Egerbe egy mentőhelikopter

Az OTI helyhiány miatt nem tudott fogadni egy beteget, ezért akkor még hiába szállt le az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) helikoptere, amelyik az egri kórházból az Országos Traumatológiai Intézetbe (OTI) repült volna - értesült csütörtökön az MTI. Az OTI egyik traumatológusa szerint "nem igaz", hogy ők lennének a felelősek a történtekért.

 

A gép csütörtökön reggel szállt le Egerben, ám akkor sérült nélkül tért vissza állomáshelyére. Az OMSZ légi úton csak csütörtökön este tudta eljuttatni a sérültet a fővárosba.

Az esetről Magyar István, az egri Markhot Ferenc Kórház Intenzív Osztályának főorvosa elmondta, hogy a 26 éves fiatalembert szerdán reggel szállították be hozzájuk egy autóbaleset során elszenvedett súlyos sérülésekkel.

Állapotának stabilizálása után viszont olyan beavatkozás vált szükségessé, amelynek feltételei nem álltak rendelkezésre Egerben, ezért értesítették az OTI-t - tette hozzá.

Az orvos szavai szerint ezt követően már elő is készültek a beteg szállítására, ám ő mégsem jutott el Budapestre. Az OTI ugyanis közölte, hogy helyhiány miatt nem tudják fogadni a sérültet.

Ezt követően az OTI illetékesei csütörtökön 15 óra után arról értesítették az egri osztályt, hogy immár elindíthatják a sérültet a fővárosba - ismertette a történteket Magyar István.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője is megerősítette az MTI-nek, hogy csütörtökön reggel hiába repültek el Budaörsről Egerbe, mert csak a gép megérkezése után derült ki, hogy az OTI nem fogadja a sérültet.

A beteget csak egy újabb repülést követően juttathatták el a fővárosba - fűzte hozzá.

Közlése szerint egy ilyen út sokszázezer forintba kerül; a kérdés ezek után tehát az, hogy kivédhető lett volna-e a felesleges repülés. Ugyanis az is lehetséges, hogy a szállítás megrendelése és a gép megérkezése között teltek be az OTI ágyai - jelezte.

Ilyen esetben egyébként a küldő intézménynek kell gondoskodnia arról, hogy olyan helyre küldjék a beteget, ahol őt fogadni is tudják - ismertette a szabályokat Győrfi Pál.

Az eset kapcsán az MTI megkereste az Országos Traumatológiai Intézetet is, ahol Melli András traumatológus elmondta: kizárólag Sárosi András, az intézet főigazgatója nyilatkozhat az ügyben. Ő viszont csak holnap ad tájékoztatást - jelezte.

Annyit azonban ő is hozzátett: "nem igaz", hogy ők lennének a felelősek a történtekért.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.