Fővárosi Bíróság kontra kommunista párt

Pénteken elkezdődött a Magyar Kommunista Munkáspárt (MKP) elnöksége elleni per, amelyet a Fővárosi Bíróság elnöke, Gatter László indított 2005-ben, mivel véleménye szerint a párt elnöksége "megsértette a Fővárosi Bíróság jó hírnevét".

A Munkáspárt 2006 a Nemzeti Őrsereg bejegyzésének megszüntetését kéri

A beadvány szövege:

Tisztelt Városi Ügyészség!
Feljelentéssel kívánok élni, a Nyíregyházán, 2007. szeptember 18. napján, 20 órai időpontban történt eseménnyel kapcsolatban a Nemzeti Őrsereg néven bejegyzett szervezet ellen. A nyíregyházi Országzászló téren található "Huszár" szobortól a nyíregyházi Kossuth térre vonult katonai alakzatban, önmagát parancsnoknak nevező személy vezetésével, kb. 20-25 fő, a Nemzeti Őrsereg nevű szervezet tagjai. A katonai egyenruhára emlékeztető, karjukon a volt nyilas mozgalom jelképére szinte tökéletesen hasonlító karszalaggal vonuló személyek fellépése alkalmas volt félelemkeltésre a békés állampolgárokkal szemben.
 A Nemzeti Őrsereg ideológiája, megjelenése véleményem szerint alkalmas arra, hogy fasiszta szervezetként tekintsenek az állampolgárok erre a szervezetre. Magyarország a Párizsi Békeszerződés törvénybe iktatásával (1947. évi XVIII. törvény, II. rész, 4. cikk) vállalta, hogy "intézkedett magyar területen minden fasiszta jellegű politikai, katonai vagy katonai színezetű szervezetnek, valamint minden olyan szervezetnek feloszlatása iránt, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges propagandát, ideértve revizionista propagandát fejt ki, a jövőben nem engedi meg olyan effajta szervezeteknek fennállását és működését, amelyeknek célja az, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól."
Véleményem szerint a Nemzeti Őrsereg tudatosan megszegte az ebben a törvényben vállaltakat.
 Kérem a Tisztelt Városi Ügyészséget, intézkedjen az 1947. évi XVII. tv. tartalmának betartásának megfelelően, és a törvénynek megfelelően szüntesse meg a Nemzeti Őrsereg bejegyzését!
 Tisztelettel:
Kiss Bálint
Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnök
A per idején Székesfehérváron, a tárgyalás helyszínéhez közeli Zichy ligetben szolidaritási és tiltakozó akciót szervez a párt.

Az MKP-hoz kommunista pártok szolidaritási levelei érkeztek Olaszországból, Ausztriából, a Cseh Köztársaságból, az Orosz Föderációból, Kubából, Németországból, Argentínából, Chiléből, Romániából, Spanyolországból, Szlovákiából, Görögországból, Ukrajnából, Svédországból, Dániából, Mexikóból és Finnországból.

Ezek a pártok holnap petíciót juttatnak el a magyar nagykövetségeknek, amelyben tiltakozva a szólásszabadság megsértése ellen.

Londonban tüntetést szervez a Brit Kommunista Párt és a Brit Kommunista Ifjúsági Szövetség.

Olasz szenátorok levele Prodihoz és az olasz külügyminiszterhez

31 olasz balközép irányzathoz tartozó szenátor a Magyar Kommunista Párt elnöksége elleni per kapcsán az alábbi kérdéseket intézte az Romano Prodi olasz miniszterelnökhöz és a külügyminiszterhez: “A kormány nem értékeli-e úgy, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt elleni ‘nagy nyilvánosság előtti rágalmazás’ vádja azt jelenti, hogy az Európai Unió egyik tagállában megsértik a szabadságot és a polgári-demokratikus jogokat? A kormány milyen kezdeményezéseket kíván tenni a magyar kormánnyal fenntartott kapcsolataiban annak érdekében, hogy minden állampolgár számára garantálva legyenek a nemzetközileg elismert polgári és demokratikus jogok?” A levél aláírói között van Franca Rame szenátor asszony, híres olasz színésznő, a Nobel-díjas író, Dario Fo férje is.

Egy év próbára bocsátás vöröscsillag-viselésért

Tiltott önkényuralmi jelkép - vörös csillag - viseléséért tárgyalás nélkül egy év próbára bocsátotta a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét a Pécsi Városi Bíróság - derül ki a szeptember 3-i keltezésű, az MTI-hez pénteken eljuttatott végzésből.
A tárgyalás mellőzésével meghozott döntés szerint Fratanolo János annak dacára viselte egy 2004 május elsejei felvonuláson zakója hajtókáján ezt a szimbólumot, hogy "tisztában volt azzal, hogy a törvény az ötágú vörös csillagot önkényuralmi jelképnek nyilvánította, s annak nagy nyilvánosság előtt történő viselése bűncselekmény". A végzés kitér arra is: a vádlott úgy nyilatkozott, hogy a szimbólumot nem tekinti önkényuralmi jelképnek, s azt "szolidaritásból" viselte, mivel pártja egyik vezetője ellen ugyanilyen cselekmény miatt volt akkor folyamatban bírósági eljárás. (Az említett politikustársat - Vajnai Attilát, a Fratanolo vezette Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökét - március végén ítélte tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért 120 ezer forint pénzbírságra első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság; a férfi vádlott-társával együtt az ítélethirdetéskor bejelentette: fellebbeznek a döntés ellen.)
Fratanolo János pénteken azt közölte az MTI-vel: bírósági tárgyalást kér ügyében, hogy ott fejthesse ki álláspontját, ha pedig ott elítélik, "akár Strasbourgig" elmegy. "Európában sehol nem bűn a vörös csillag viselése" - hangoztatta, hozzátéve, hogy "minden ember joga olyan jelvényt viselni, amilyen neki tetszik"; ez alól csak a horogkereszt, az árpádsáv kivétel, valamint a nyilas jelképek, mert ezekhez "annyi csúnya dolog tapad". (MTI)


(forrásaink: Hírszerző, MKP Sajtóiroda, Magyarországi Munkáspárt 2006)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.