Fidesz: a privatizáció áremelésekhez vezet

A Fidesz szerint a nemzeti vagyon eladása a szociális válság további mélyülését fogja eredményezni, hiszen emelkedni fog számos közszolgáltatás ára - mondta a párt szóvivője.

A nemzeti vagyon elherdálása olyan területeken enged kizárólagos teret a profitérdeknek, ahol annak nincs semmi keresnivalója - fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: a közszolgáltatások terén sokkal inkább a szolidaritásnak és a kölcsönös, közös felelősségvállalásnak kell dominálnia, sem mint az egyszerű profitérdeknek.

A pártszóvivő kifejtette, hogy a parlament kormánypárti többsége által elfogadott vagyontörvény lehetővé teszi számos közszolgáltatást nyújtó társaság privatizálását, így várhatóan emelkedni fog a víz, az energia ára és nőni fognak a postai díjak tarifái is.

Szijjártó hangsúlyozta: a közelmúltban a környezetvédelmi és vízügyi tárca egyik tisztségviselője is elismerte, hogy a vízművek privatizálása után 50-100 százalékkal fog emelkedni a víz díja. Ami pedig az energia árát illeti - folytatta a szóvivő -, az "belátható időn belül ismét nőni fog".

A nemzeti vagyon eladása ellentétes a nemzeti érdekkel, az emberek érdekével - hangsúlyozta a Fidesz szóvivője. Mint elhangzott, a tapasztalatok azt mutatják, eddig egyetlen privatizációs döntés sem hozta meg azt az eredményt, amit elvártak tőle, azaz a kormány hiába adta el a nemzeti vagyon jelentős hányadát, a gazdasági mutatók nem javultak, sőt "sereghajtók vagyunk számos mutatóban" az EU-n belül és a gazdasági növekedés is befulladt.

A fideszes politikus szerint a privatizáció kiszolgáltatottá teszi az országot, utat nyit Magyarország kisemmizéséhez. Úgy vélte, e törvény elfogadásával a kormány hosszú távon is elveszítette annak lehetőségét, hogy megvédje az embereket.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.