Mínusz 21 tonna széndioxid

A rossz idő ellenére több mint 125 ezer kilométert tekertek és 21 tonnányi széndioxidtól kímélték meg a környezetet a "Bringázz a  munkába! Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz!" elnevezésű versenyre  benevezett budapesti biciklisták.


A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a fővárosi önkormányzat kezdeményezése azt célozta, hogy minél többen járjanak biciklivel dolgozni és növekedjen a kerékpározás mint közlekedési forma társadalmi elfogadottsága - mondta Bodor Ádám, a GKM kerékpárügyi miniszteri biztosa a Városháza udvarán szerdán tartott  díjátadó ünnepségen.

Szeptember 3-14. között 2162 regisztrált bringás tekert legalább négyszer a munkahelyére. Kis cégek és nagyvállalatok, önkormányzatok, lapszerkesztőségek, könyvtárak, tudományos kutatóintézetek és sok-sok egyéb típusú szervezet kebelében 239 csapat is alakult. A legtöbbet - 1094 kilométert - a  Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi  Felügyelőség csapata tekert, egyéniben pedig Becker Ferenc, a  Generali-Providencia Zrt. munkatársa végzett az első helyen 912 kilométerrel.

Egyre többen ismerik fel, hogy a kerékpározás egyaránt hatékony eszköze a közlekedésnek, a környezetvédelemnek és az egészségmegőrzésnek - mondta a miniszteri biztos. A sikeren felbuzdulva jövőre az egész országra kiterjesztik a szemléletváltást ösztönző akciót, a hosszú távú cél pedig, hogy Magyarország igazi  bringabarát ország legyen - mondta Bodor.

A civil szférával és vállalatokkal közösen rendezett verseny önmagában is szemléletváltást jelent: "az együttműködés megsokszorozza az erőt" - mondta a GKM miniszteri biztosa.  Kifejtette: 2007 és 2013 között 56 milliárd forint közpénz jut a kerékpáros infrastruktúra és egyebek mellett az iskolai közlekedés-oktatás fejlesztésére a Kerékpáros Magyarország Program keretében, amely ugyancsak civil szervezetek bevonásával dolgozott ki a kormányzat, és a végrehajtásban is számítanak rájuk.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.