Mobilhét

"A környezetvédelem fontosságát jelzi, hogy a következő hét évben az országba érkező uniós támogatások húsz százaléka környezetvédelmi célokra fordítható" - örvendezett a minap Fodor Gábor szakminiszter. Szerinte már megvan a pénz arra, hogy a következő hét évben megduplázzák a kerékpárutak hoszszát az országban - pályázatok útján 60 milliárd forintot szánnak erre.

Nincs is jobb hír ennél az európai mobilitási héten, amelynek legfőbb célja, hogy visszafoglalják az autósoktól az utcákat és a tereket. A szombaton záruló idei hét egyik jelszava "Legyen az utca az embereké!" - amivel tökéletesen egyetértek gyalogosként, de autósként már kikérem magamnak, hiszen bár kasztniban ülök, én is ember vagyok. Kocsiban ülni egyébként nem szeretek, de olykor muszáj, ráadásul autózva pillanatnyilag olcsóbb az út, mintha teljes árú retúr vonat-, vagy buszjegyet vennék.

Jó lenne tudni, hogy ilyen árviszonyok mellett mégis miért használják az emberek a tömegközlekedést. A környezettudatos szemléletnél talán erősebb hajtóerő, hogy melyik megoldás az olcsóbb és a gyorsabb - amíg nem a tömegközlekedés jön ki jobban, addig ne csodálkozzunk a brutális dugókon.

Szombaton autómentes napot tartanak, bringások ezrei használják azokat a jó minőségű utakat, ahol egyéb napokon nem közlekedhetnek. Néhány év múlva talán minden másképp lesz - csak nehogy a beígért hatvanmilliárdból is autópálya épüljön.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.