Nincs kötött órarend

Hamburg legújabb magániskolájában nincs előre meghatározott heti órarend, mindenki maga dönti el, mit és mikor tanul. Osztályzatokat pedig csak azok a diákok kapnak, akik ezt külön kérik.

A Neue Schule (Új Iskola) néven futó projektet a népszerű német popénekesnő, Nena indította el. A 99 Luftballons és a Liebe ist című slágerek előadójának négy gyermeke közül ketten szintén Hamburg legújabb magániskolájába járnak.

- Amikor engem a hatvanas évek közepén beírattak a szüleim az iskolába, rögtön éreztem, hogy a pedagógusok rövid pórázon akarnak tartani. Hiába voltak ötleteim, hogy mit és hogyan szeretnék tanulni, folyamatosan akadályokba ütköztem - hangoztatta a 47 éves, Gabriele Susanne Kerner néven született popsztár.

Nena szerint az Amerikából importált "demokratikus és nyílt" iskolamodell átvételével nemcsak bírálni, hanem valamit tenni is akarnak. A gyerekek - a hagyományos tanintézetekkel szemben - valóban óriási szabadságot élveznek, hiszen maguk határozhatják meg, mit és miként tanulnak, igaz, a tantervet a tanárokkal egyeztetik és dokumentálják. Emellett minden diáknak és tanárnak ugyanolyan szavazati joga van a hetente legalább egyszer összehívott iskolagyűlésen, ahol az intézménnyel kapcsolatos legfontosabb döntéseket hozzák meg.

A havi tandíj 150 euró, testvérek esetében a második gyerek után csak ötven százalékot kérnek. Az alapítványi iskola tandíjmentes helyeket is biztosít. Az első tanévet 85 diákkal kezdték meg, életkoruk 6-17 év között mozog. A várólista 2012-ig betelt, s az érdeklődést jelzi, hogy nemcsak Hamburgból, hanem 600-800 kilométerre lévő baden-württembergi és bajorországi településekről is szép számmal akadtak jelentkezők.

Nena szerint az oktatásnak a gyerekek igényeihez kell igazodnia. - Az iskolának nem az lenne a célja, hogy az emberek eligazodjanak a társadalomban, megtalálják a helyüket a változó világban? Az Új Iskola bízik a gyerekek kíváncsiságában, abban, hogy fel akarják fedezni a világot. - Behozzuk az életet az iskolába, és arra törekszünk, hogy a diákok örömet leljenek a tanulásban - nyilatkozta lelkesen Nena, akinek egyébként szeptember végén jelenik meg harmincadik albuma.

A kiegészítő iskolai besorolással, illetve engedéllyel rendelkező Neue Schulét választók érettségit nem tehetnek az intézményben, a felsőoktatás felé kaput nyitó végzettséghez a hagyományos iskolarendszeren keresztül vezet az út. Nena ezt úgy fogalmazta meg: náluk nem végeznek a diákok, hanem csatlakozást kapnak az élethez. (Részletes információ a www.neue-schule-hamburg.org internetes címen található.)

Nena iskolája emblémájával és támogatóival
Nena iskolája emblémájával és támogatóival
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.