Hamvába holt demonstrációk?

Több előjele volt annak, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján újabb zavargások gerjesztenek feszültséget az országban. Úgy tűnik, fölösleges volt az aggodalom: nagy tömegeket az idén már nem tudtak megmozgatni a Kossuth téri tüntetők vezetői.

Kiszelly Zoltán szerint tavaly az őszödi beszéd kiszivárgása, az 56-os forradalom 50. évfordulója és az önkormányzati választások kampányidőszaka élénkítette fel a forradalmi hangulatot, most nincsenek ilyen motivációk. A politológus szerint Orbán Viktor most igyekezett elhatárolódni a tüntetéstől. "A pártelnök földrajzilag elhatárolódott a Kossuth tériektől a Hajógyári-szigeten, hogy távol tartsa az árpádsávos zászlókat, így nem adott teret annak, hogy összemossák a szélsőségesekkel". Vélhetően ez az oka annak is, hogy idén október 23-án nem lesz Fidesz-nagygyűlés - tette hozzá.

A tüntetéssorozat lassú elhalásához vezető út fontos pontja a Kossuth tériek megosztottsága, s az is, hogy néhány tucat radikalizálódó, fekete csuklyás suhanc megjelenése elég volt ahhoz, hogy érdektelenségbe fulladjon a demonstráció. Kiszelly szerint akkor, ha a Fidesz nem kezdi meg a népszavazással kapcsolatos aláírásgyűjtést, legfeljebb a kedd esti forgatókönyv valósul meg a következő időszakban is. A politológus úgy látja: Orbán Viktornak most az a politikai érdeke, hogy a Kossuth tériek lelkesedése kifulladjon.

- Az őszödi beszéd óta eltelt egy évben nem oldódott fel a válsághelyzet, sőt erősödött, és átfogó politikai válság alakult ki Magyarországon - mondta lapunknak Fricz Tamás. Szerinte a miniszterelnök és a kormány semmilyen receptet nem kínált a válság kezelésére, ugyanakkor az ellenzék sem tudta kellő mértékben arra kényszeríteni a kormányzatot, hogy levonja a megfelelő következtetést és ne álljon ellen egy előre hozott választásnak. A politológus szerint bár a társadalom bizonyos csoportjai egy éve lényegében folyamatosan tüntetnek, megfelelő politikai szervezettség és politikai háttér nélkül ez a helyzet hosszú távon nem tart ki. Láthatóan hiányzik a politikai vezetés, amelyik fazont szabna, irányítaná, szervezné az akciókat. Nyugati példák is azt mutatják: komoly fellépés a társadalom részéről csak akkor működik, ha szervezett politikai erő vagy akár egy karizmatikus politikai személyiség összefogja és irányt ad a megmozdulásoknak. A döntő kérdés az, hogy az ősz folyamán lesz-e olyan fordulat, hogy valamilyen szervezett politikai erő a tüntetéssorozat mögé áll, mondjuk a Fidesz, esetleg a Jobbik átveszi-e a kezdeményező szerepét - hangsúlyozta Fritz.

Fricz szerint az, hogy Orbán Viktor keddi beszédét egy szigeten, a Kossuth tértől területileg is távol tartotta, azt jelzi, hogy a Fidesz nem vállal közösséget a tüntetőkkel, bizonyos fokig elhatárolódott tőlük. Az igazi kérdés persze az, hogy a Fidesz mindent a népszavazásra tesz fel, kellően hatékony-e ahhoz, hogy a kormányt sikerüljön elmozdítani a helyéről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.