Zuschlag?

Túl keveset tudunk arról, hogy valójában miért vették őrizetbe Zuschlag Jánost ahhoz, hogy állító mondatokat engedjünk meg magunknak.

 

Tudjuk, mivel gyanúsítják, de nem tudjuk, mit jelent az, hogy nem tud elszámolni a gyanú szerint fiktív célokra nem valóságos szervezeteken keresztül felvett közpénzzel. De kérdéseket már felteszünk:

Érvényes-e még az ártatlanság vélelme? Vagy politikusok esetében már nem? Miért van az, hogy erőt kell vennünk magunkon ahhoz, hogy tudatosítsuk: létezik ez a jogelv?

Ki a felelős azért, hogy Zuschlag János, évekkel a Terror Háza előtt elkövetett "Istenkáromlás" után, szintén évekre a most különösen erőteljes szakaszba lépő nyomozás kezdetétől, és azt követően, hogy legalábbis a neve belekeveredett a fiktív pártba léptetési ügyek egynémelyikébe - még mindig vezető politikusa egy meghatározó pártnak?

Ki áll ki a nyilvánosság elé, vállalva azt, hogy "nem kell tisztességesnek látszani?"

Mi az oka annak, hogy miközben már folyt ellene a büntetőeljárás, az - ügyészség gyanúja szerint - általa mozgatott civil szervezetek új és új pénzekhez jutottak?

Mi az oka annak, hogy a helyzet nem változott meg mára sem? Mi az oka annak, hogy bár a legnagyobb civil pénzosztó szervezet, a Nemzeti Civil Alapprogram saját gyanúja alapján levélben jelezte az illetékes miniszternek, hogy "célszerű lenne, ha a kollégiumok jogosultságát és a vele együttműködő kezelő szervezet kötelezettségét a jogalkotó kiterjesztené a pályázatok valóságtartalmának akár helyszíni ellenőrzés keretén belüli kontrollálására" nem tudtak elérni alapvető változást?

Tudják-e a civil szervezeteknek nagyon sok milliárdokat kiutaló kuratóriumok, mire megy a pénz?

Tudják, tudhatják-e az emberek, hogy mire költik az adójukból felkínált egy százalékot?

Tudja, tudhatja-e valaki, hogy a pártok miből költenek valójában? S annak mi az ára, ha nem tudja ezt senki?

Tudja-e valaki, hogy hol van a Zuschlagék által elkért, elköltött pénz?

Tudja-e valaki, hogy annál, hogy az államgép rohad, csak egy rosszabb van: ha a civil világ is?

Tudja-e valaki, mekkora aljasság a politika súlyos konfliktusait ráengedni civil szervezetek világára?

Tudja-e valaki, milyen gyilkos hatása lesz, ha ezekre a kérdésekre megint nem kapunk hiteles választ?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.