Betegségpolitikát? Egészségpolitikát!

Sárosi Péter A biztonság illúziója című írásában (szeptember 10.) azt állítja, hogy az MDF javaslata, miszerint az Európai Unión kívüli országokból érkező állampolgárok közül csak a negatív HIV-teszttel rendelkezők kapjanak beutazási vízumot, elterelné a figyelmet a probléma valódi megoldásától. A szerző állításaival szemben a Magyar Demokrata Fórum több lábon álló programban gondolkodik, és számos alkalommal felhívta a figyelmet az AIDS megelőzésének lehetőségeire.

A legfrissebb kutatások, adatok és a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a megváltozott szexuális szokások, a felvilágosítás alacsony szintje és a globális migrációs folyamatok miatt Magyarország egyfajta HIV-robbanás előtt áll. Egy normális országban az állam kötelessége polgárai egészségének védelmében cselekedni, és ehhez mielőbb meg kell találnia a politikai választ a HIV terjedésére. Ez közügy, amelyet pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogatnia kell politikusnak és szabadságjogokért küzdő jogvédőnek egyaránt. A meddő vita és vádaskodás árt az ügynek, s a megoldás elodázása beláthatatlan következményekkel járhat.

A nyár végén az MDF már a sokadik javaslatát tette a probléma megnyugtató rendezésére. Álláspontunk szerint a magyar államnak átgondolt szabályozással is fel kell lépnie az AIDS terjedése ellen. Ezért azt javasoltuk a kormánynak, hogy akik az Európai Unión kívüli országokból érkeznek, és hosszú távú - 90 napnál hosszabb időre szóló - tartózkodási vízumot kérnek, csak negatív AIDS-teszt mellett kaphassák azt meg. Az AIDS terjedése ellen idegenrendészeti eszközök alkalmazása teljesen elfogadott gyakorlat sok demokratikus országban - így például Lengyelországban, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban. Javaslatunkra a Pluss, Magyarországi HIV-pozitívokat Segítő Alapítvány vezetője, Laczó Zoltán ezt nyilatkozta: "Szükséges a kontroll. Meg kell fontolni bizonyos korlátozásokat. A bevándorlásnak kell hogy legyenek egészségügyi feltételei. Ezekre azért is szükség van, mert a befogadó ország felelősséget vállal új lakóiért, kezelnie kell őket." Dőreség lenne azt gondolnunk, hogy a népességmozgás következtében megnövekedett fertőzési kockázat magától megáll majd a magyar határon. A fertőzésveszélyre már az EU és a Nemzetközi Migrációs Szervezet is felfigyelt, és nagy energiákat mozgósítanak arra, hogy a közösség határainál feltartóztathassák a HIV-fertőzést.

Az MDF természetesen továbbra is küzdeni fog a felvilágosító programokért, a prevencióért s a szenvedélybetegségek elleni küzdelem kiemelt támogatásáért, mint ahogyan eddig is tette.

December 1. az AIDS világnapja. Ennek apropóján minden évben nagy hűhót csaptak - koncertek, interjúk, fogadkozások -, de azután néma csönd 364 napon át. Pedig jó lenne, ha a döntéshozók érdeklődése kiterjedne a mindennapokra is, és a költséghatékonyságot is figyelembe véve végre racionális, a betegek és az egészségesek érdekeit egyaránt szem előtt tartva hoznák meg döntéseiket. Magyarországon 1418 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ami relatíve nem sok, de az adatok az utóbbi két-három évben erős növekedést mutatnak. Ráadásul a fertőzöttség gyakran túl későn, már az AIDS érzékelhető fellépésekor derül ki. Eddig sikerült elkerülni a helyzet drámaivá válását, de beláthatatlan kockázatot jelentene például, ha az AIDS-fertőzés elterjedne az intravénás droghasználók között.

Egy felelős kormányzatnak "betegségpolitika" helyett "egészségpolitikát" kell folytatnia. Az MDF több lábon álló programban gondolkodik. Kiemelt fontosságot tulajdonít a szűrésnek, a megelőzésnek és az egészségnevelésnek. Folyamatosan szem előtt tartjuk ugyanis azt a tényt, hogy egészségünket közel 90 százalékban az öröklött genetikai tényezők, az életmódunk, a neveltetésünk, valamint kulturális és társadalmi körülményeink befolyásolják.

A WHO szerint is a tanácsadással egybekötött, ingyenesen hozzáférhető szűrővizsgálat a leghatékonyabb megelőzés. A HIV-fertőzöttség időben történő kiszűrése és a korai kezelésbe vétel az egészségügyi költségvetés számára is a legköltséghatékonyabb módszer, nem is beszélve a betegek túlélési esélyeinek növeléséről.

Hazánkban azonban újabban sem a szűrés, sem a felvilágosítás nem működik jól. A Nemzeti AIDS Bizottság keretében 2004. december 1-jére, az AIDS-világnapra készült el a legutóbbi nemzeti AIDS-stratégia, amely arról híresült el, hogy egyetlen célkitűzését sem hajtották még végre. Az utóbbi időben az egészségügyi kormányzat a kábítószerügyet és az AIDS-megelőzést egyaránt mostohagyermekként kezeli. Az ezekre szánt összegeket vették el elsőként a takarékossági intézkedések során. Ma az iskolásoknak csak töredéke részesül AIDS-felvilágosító programokban, pedig az ismerethiány az egyik fő oka a fiatalok körében gyakorivá vált, védekezés nélküli nemi életnek és az ebből adódó, életre szóló súlyos fertőzéseknek.

A kockázati csoportok szűrése sem megoldott. A homoszexuálisok önsegítő civil szervezetei az AIDS megelőzésében hatékonyan működtek, de a támogatás drasztikus csökkentése miatt tevékenységük megszűnőfélben van. A prostitúcióval kapcsolatban a maffiatörvénybe beépített rendelkezések egyszerűen nem működnek, az ÁNTSZ laboratóriumaihoz és a nemibeteg-gondozókhoz forduló kliensek száma aggasztóan csekély, miközben a fertőzöttség rohamosan nő. A drogfogyasztók körében fél évtized alatt 10 százalékról 45 százalék fölé emelkedett a hepatitis C- fertőzöttség! A körülbelül kétezer ismert intravénás droghasználó teljes körű, évenkénti szűrése továbbra is megoldatlan. Az eddig jól működő, olcsó megoldásokat a jóval drágább és egyáltalán nem hatékony programok támogatása váltotta fel. Az ÁNTSZ nagy összegű költségvetési támogatást kap, de a mai napig adós a kockázati csoportokat elérő, felkereső szűrési kampánnyal.

Sárosi Péternek, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársának vélekedésével ellentétben elmondhatjuk: az első javaslatunk az volt, hogy felszólítottuk a Nemzeti AIDS Bizottságot és az egészségügyi tárcát, hogy a jövőben folyamatosan biztosítsák a nagy ifjúsági rendezvényeken - elsősorban a Sziget Fesztiválon - a fiatalok számára az önkéntes és ingyenes AIDS-szűrési lehetőséget. Ezen túl kezdeményeztük, hogy az illetékes állami szervek vizsgálják felül az eddigi támogatási gyakorlatukat, és vezessenek be megfelelő felvilágosítással egybekötött, költséghatékony megoldásokat a kockázati csoportok szűrésére. Javasoltuk továbbá már egy éve az egészségügyi tárcának, hogy a HIV-fertőzöttekkel foglalkozó gyakorlati szakemberek véleménye és tapasztalatai alapján készítsenek új, végrehajtható AIDS-stratégiát, és ehhez biztosítsák a kellő költségvetési hátteret is!

Ezzel szemben mi történt? Az új stratégia nem készült el, a Sziget Fesztiválon az ingyenes felvilágosítással egybekötött HIV- és szájonkológiai szűrés csak az MDF többszöri közbenjárásának hatására valósulhatott meg.

A költségvetés őszi vitája során egy külön módosítóindítvány-csomagot kívánunk benyújtani ezen problémacsoport kezelésére. Az átfogó "egészségpolitikai" koncepció megvalósítása érdekében ötpárti szakmai egyeztetés megkezdésére is nyitottak vagyunk. Össze kell fognunk, és cselekednünk kell, mert sürget az idő.

A szerző az MDF országgyűlési képviselője

- Bocsásson meg, Mónika, de a teste megőrjít, nem tudok uralkodni a vágyaimon, most rögtön felkeresünk egy éjjel is nyitva tartó AIDS-szűrő állomást, hogy ellenőrizhessem a biztonságos szex feltételeit!
- Bocsásson meg, Mónika, de a teste megőrjít, nem tudok uralkodni a vágyaimon, most rögtön felkeresünk egy éjjel is nyitva tartó AIDS-szűrő állomást, hogy ellenőrizhessem a biztonságos szex feltételeit!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.