Kocsis Zoltán: 300 millió hiányzik, hogy "emberi módon dolgozzunk"

Nehéz helyzetbe került a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, költségvetése évek óta csökken - erről is beszélt Kocsis Zoltán főzeneigazgató szerdán, a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján Budapesten, a Művészetek Palotájában. Az eseményen bemutatták az idei programot, a zenekar új lemezét és a classiclive.com honlapot is.

Bár a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár (NFZ) nemzeti intézmény, költségvetése évek óta csökken, 300 millió forint hiányzik ahhoz, hogy "emberi módon dolgozzunk" - hangsúlyozta Kocsis Zoltán.

"A zene ügyéért, más együttesek elszegényedése miatt is aggódom" - tette hozzá a főzeneigazgató.

Kovács Géza főigazgató elmondta: ha nem kapnak segítséget a szaktárcától, az év utolsó két hónapjában nem tudnak fizetést adni a munkatársaknak. Két dologhoz mégis ragaszkodnak: a színvonal nem csökkenhet és senkit sem küldenek el.

A főigazgató úgy fogalmazott: hét év alatt 10 milliárd forintot ruháztak be az együttesbe, ezt a pénzt ők megszolgálták, badarság lenne a fejlődési folyamatot megroppantani.

A zenekar szezonjának első fontos eseménye a szeptember 25-i koncert lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Műsorra tűzik Bartók második szvitjét, amely épp száz évvel ezelőtt keletkezett és több verzióban ismert.

Az NFZ igyekszik a leghitelesebb változatot bemutatni, mert a zeneszerző "ebben a műben lett Bartókká" - mondta Kocsis Zoltán.

Ez a mű szerepel majd a hangzó összkiadás, a Bartók-sorozat következő, harmadik CD-jén is, a hangverseny után rögzítik a darabot. A második CD most jelenik meg, ez "kakukktojás" - nyilatkozott a felvételről Hollós Máté, a Hungaroton Classic kiadó ügyvezetője.

Kovács Géza főigazgató hozzátette, hogy a korongon Kocsis Zoltán és a Budapesti Fesztiválzenekar játssza a Rapszódiát és a Scherzót, amit ma sem tudna jobb előadásban elképzelni. A fiatalkori hegedűversenyt viszont újra fölvették, Kelemen Barnabás tolmácsolásában.

A szeptember 25-i koncertet már közvetíti élőben a www.classiclive.com honlap, amelyre euróban 24 órára, egy hétre vagy egy hónapra is elő lehet fizetni. Ezzel csaknem megvalósult az excentrikus zongoravirtuóz, Glenn Gould álma: akár a művész szobájából is adhatnak hangverseny-közvetítést.

Kocsis Zoltán az évad gazdag műsorából kiemelte még Csajkovszkij A diótörő című balettzenéjének decemberi előadását, amely a Budapest Bábszínházzal együttműködésben készül, valamint Mahler VIII. szimfóniáját, amely februárban hallható.

Az NFZ és a Művészetek Palotája nemcsak az új - közvetítési - technológia bevezetésében dolgozik együtt, hanem egy középiskolásoknak szóló programban is. Muzsikusok tartanak rendhagyó foglalkozásokat az iskolákban, majd behívják a diákokat próbákra és koncertre is - egészítette ki az elhangzottakat Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.