Veresegyház: kérdésre bojkott, bojkottra injekció?

Már csak pár nap maradt szeptember 23-ig, amikor helyi népszavazáson dönthetnek a Pest megyei Veresegyház lakói az oda betelepíteni tervezett fecskendőgyárról. A szavazás kiírásának körülményei miatt a civil tiltakozást szervező Élni Veresegyházon vezetői bojkottálják a referendumot, és a város szavazópolgárait arra kérik, döntsenek lelkiismeretük szerint.

Amikor legutóbb beszámoltunk a Veresegyházra tervezett fecskendőgyár tervezett építése körül kialakult helyzetről (az ügy rövid töténetét lásd itt>>>), akkor éppen úgy tűnt, hogy a beruházás ellen küzdő civilek érvei meghallgatásra találnak, mert a képviselőtestület 8 tagjának kezdeményezésére rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtak össze a városban. A képviselők egy határozati javaslat elfogadását kezdeményezték, amelynek értelmében, a különböző jogi, etikai anomáliák miatt, a testület korábbi határozatát visszavonva, mégsem bonyolít le népszavazást a tervezett fecskendőgyár kapcsán.

A veresi história kezdete idén januárra datálódik, ekkor döntött úgy a Pest megyei település képviselőtestülete, hogy a beépítetlen Csonkás nevezetű területből mintegy 20 hektárt átad az amerikai érdekeltségű Becton Dickinson cégnek, fecskendőgyár telepítése céljából. A döntésről a város lakosait márciusban tájékoztatta Pásztor Béla polgármester, aki 42 éve Veresegyház vezetője, a rendszerváltás előtt tanácselnökként is a település élén állt. A környéken élők azonnal élénk tiltakozásba kezdtek, amint tudomást szereztek a tervezett üzemről, a beruházás elleni érvek egyre csak sokasodtak. Tény, hogy a gyár mindössze 150 méterre épülne a lakóházaktól, azaz a lakók nyugalmát veszélyezteti. Talán még nagyobb súllyal esik latba azonban a tervezett üzem a város jövőképére gyakorolt esetleges hatása. Veresegyház lakossága majdnem megduplázódott az utóbbi években. Sokan a fővárosból települtek ki, hogy nyugodt környezetben éljenek gyermekeikkel, erre ideális helyszínnek tűnt a település. A fecskendőgyár azonban mindent a visszájára fordíthat. További részletek>>>>
A rendkívüli ülésig azonban történt valami: más tartalmú előterjesztés került a testület elé, így például a felmerült jogi problémákról tervezett disputát különösebb vita nélkül söpörhette le az asztalról Pásztor Béla polgármester. Eképpen érhette el a városvezető, hogy a testület – a fecskendőgyár-beruházás következményeit vizsgáló környezeti hatástanulmány lakossági körben való megismerésének érdekében - pusztán a népszavazás időpontját változtassa meg, így arra jelen állás szerint szeptember 23-án kerül sor. A történet külön érdekessége, hogy a módosító indítvány csak a dátumot érintette, így a népszavazásra feltett kérdés visszaváltoztatásáról azért mondott le a képviselőtestület, mert tudomásul vette, hogy ahhoz a bírósági utat kellett volna választania Hiába tehát a kérdés elfogadását illetően felmerülő törvényességi problémák, a polgármester kérdése szerepel majd a szavazólapon, a helyi referendumon.

Az Élni Veresegyházon egyesület aktivistái csatát vesztettek ugyan, de a fegyvert nem tették le. Kidolgozták a népszavazásig követendő stratégiájukat. A szervezet tagjai bojkottálják majd a népszavazást, mert az odáig elvezető eljárást mélyen antidemokratikusnak tartják. Minderre bizonyítékul azon jogi csűrés-csavarást hozzák fel, amelyről korábban már beszámoltunk. A civilek értelmezése szerint a megfogalmazott kérdésre az IGEN választ adók egyértelműen a gyár adott helyre való telepítését szorgalmazzák, ám mind a bojkottot követők, mind a NEM-mel szavazók a tiltakozókkal szimpatizálnak. Azt feltételezik, hogy a népszavazáson a szavazásra jogosultak kevesebb, mint 50%-a vesz részt, és így a döntés feladata visszaszáll a képviselőtestületre. Ugyanakkor a szervezet elnöke, Zsolt Péter nyilvánvalóvá tette, a civilek készek a kompromisszumra. Amennyiben a képviselő-testület elérné, hogy saját javaslata (!) váljon a kiírt mondattá, akkor a szervezet felhagy a bojkottal, és a referendumon készek résztvenni. Illő lenne cinizmus nélkül szemlélni, hogy egy választott testület nem hajlandó saját, önnön akaratából született javaslatát támogatni. Zsolték arra kérik azon képviselőket, akik nem szeretnének asszisztálni a népszavazási színjátékhoz, hogy ne egy ilyen sokszereplős, törvényességi ellentmondásokat sem nélkülöző színjáték döntsön a fecskendőgyár telepítéséről.

Éppen azért, hogy végre tisztán lássanak az ügyben, a városban működő politikai, civil szervezetek állásfoglalását kérte az Élni Veresegyházon Egyesület. Az egyáltalán választ küldő pártok közül egyedül az MSZP hajlandó támogatni a népszavazást a jelenlegi körülmények között is, a többi válaszoló szervezet viszont inkább azonosul az ÉVE aggodalmaival.

Már csak pár nap maradt a referendumig. A bojkott-felhívás ugyan tovább él, de tudomásul véve a lakosok aggodalmait, a civil egyesület is azt hirdeti, hogy a nemet akarók is döntsenek lelkiismeretük szerint. Mindenesetre, akik a bojkotthoz csatlakoznak, azok aláírhatják az eredeti képviselőtestületi népszavazási mondatot, azaz nem a jogszerűt, melyet kitűztek, de a legitimitást kapottat. Ez ugyan nem kerül be a szavazatszámlálásba, de demokráciából példát ad. Kérdés, hogy ez elegendő-e a beruházás meghiúsításához.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.