A TriGránit Oroszországot vette célba

A TriGránit megvásárolta az orosz Torgovi Kvartal (Kereskedelmi Negyed) elnevezésű oroszországi ingatlanfejlesztő cég 50 százalékát, jelentették be szerdán Moszkvában sajtóértekezleten. A társaság két-három év alatt 1-2 milliárd eurót kíván befektetni.

Bartha Ferenc, a TriGránit alelnöke elmondta: tavaly határozták el, hogy jelentős befektetéseket eszközölnek az orosz piacon, mivel úgy látják, hogy ott hosszú távú, egészséges gazdasági növekedésre lehet számítani, és nem csak az energiahordozókból származó bevételek alapján. A stratégiai cél az, hogy az orosz piacon is a TriGránit legyen a vezető ingatlanfejlesztő. Ennek jegyében a Torgovi Kvartal keretében a társaság két-három év alatt  1-2 milliárd eurót kíván befektetni.

A Torgovi Kvartal 50 százalékának megvásárlásáról Bartha Ferenc kijelentette: ez stratégiai szövetség, amely mindkét fél erősségeiből fog profitálni: az orosz cég adja a helyismeretet és az adminisztratív munkát, a TriGránit a know how-t és a pénzügyi erőt, minek következtében közösen nagyobb, minőségibb vállalkozásba  foghatnak Oroszországban. Az árról Bartha Ferenc nem kívánt nyilatkozni, de annyit mondott: annak kialakításában figyelembe vették a cég vagyonát, illetve a jövendő tervezeteit. 

Az orosz cég nevében Dmitrij Zotov vezérigazgató és Mihail Kirszanov, az igazgatótanács elnöke elmondta: eddigi - kitüntetésekkel is elismert - tevékenységük dicséretének tekintik, hogy a TriGránittal működhetnek együtt. Számukra a Trigránit azért fontos partner, mert éppen olyan bonyolult, többfunkciós  ingatlanfejlesztésekben rendelkezik nagy tapasztalatokkal, amilyenekben Oroszországban még hiány van, és amilyenekben a cég jövőjét látják, mivel e fejlesztése piaca most van kialakulóban.

A Torgovi Kvartal eddig összesen 104 ezer négyzetméternyi területen három bevásárló központot épített fel és ad bérbe, további 266 300 négyzetmétert épít jelenleg, többek között Omszkban és a Moszkva melletti Domogyedovóban, és számosat üzemeltet. Tevékenységét főleg Oroszország nyugati részén fejti ki, de már  megkezdte első építkezését a Távol-Keleten is. 

Bartha Ferenc elmondta, hogy a Torgovi Kvartal vezetőire kívánnak támaszkodni, illetve az igazgatótanácsban három orosz mellett három magyar tag is helyet kap majd. Hozzátette: a héten Szocsiban fognak tárgyalni, de konkrét elképzelések még nincsenek az olimpiát illetően.    

A Vedomosztyi című lap szerdai cikkében az üzletről azt írta: a Torgovi Kvartal felének megvásárlásával a TriGránit megkezdte az ígért, 5 milliárd eurónyi befektetését Oroszországban. A vételárról a lap nem jutott információhoz, de szakértőket idéz, akik szerint 200-300, illetve 240-250 millió euróról lehet szó.

A Torgovi Kvartalnál a Vedomosztyinak elmondták: a TriGránit által hamarosan befektetendő összegeket nem csupán bevásárló központokra, hanem többfunkciós épületekre is fordítják, amelyekben kereskedelmi, irodai és szállodai részlegek is lesznek. Ilyenek építéséről, illetve a szükséges telkek vásárlásáról már tárgyalásokat folytatnak többek között Penzában, Rjazanyban, Szamarában, Szaratovban, Ufában, Kazanyban és Sziktivkarban.

A lapnak egy szakértő kifejtette: az üzlet mindkét fél számára előnyös: a Torgovi Kvartal olcsóbb pénzügyi forrásokhoz, a TriGránit új építési telkekhez és adminisztratív munkaerőhöz jut. A nagyvárosokon kívüli piac pedig még messze nem telített Oroszországban: a TriGránit lehetőségeivel a Torgovi Kvartal el tud  jutni az egymilliónál kevesebb lakosú városokba, és ott igen komoly "játékos" lehet.

A Vedomosztyi szerint a Trigránit komolyan belevetette magát az orosz piacba: az év elején a Gazprombank-Inveszttel alapított közös vállalat 5 milliárd eurót tervez oroszországi ingatlanokba fektetni.  Emellett a TriGránit Szentpétervár kormányzójával, Valentyina Matvijenkóval aláírt megállapodása értelmében többek között 385 ezer  négyzetméter kereskedelmi és irodai területet építhet a város Vityebszki pályaudvara mellett, és más beruházásokat is eszközölhet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.