Késnek a felújítási támogatások

Idén 400 millió forintot irányzott elő az állami költségvetés a műemléki helyreállításokra. Az összeg kicsiny volta különösen akkor érzékelhető, ha tudjuk, hogy három-négy évvel ezelőtt még másfél milliárdra rúgott a keret. Ám az előirányzott négyszázmillióhoz sem fért még hozzá a műemlékszakma, pedig már csak három és fél hónap van hátra az évből.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint az idei keretet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az év közepén terjesztette elő. Akkor azonban vezetőváltás történt, s Varga Kálmán helyett Mezős Tamás lett az elnök. Az új vezetés az előterjesztést áttekintette, átdolgozta, az egyeztetés a minisztérium beruházási, valamint fejlesztési főosztályával megtörtént, s a javított előterjesztést a KÖH a napokban adja be, amelyet a tárca jóváhagy.

Mezős Tamás, a KÖH elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a 400 millióból a legnagyobb tételt, 63 milliót a budai Várra fordítják, kisebb tételeket kapnak - néhány példát kiragadva - a középkori egyházi emlékek, az Iparművészeti Múzeum, s néhány állami kastély, mint például Fertőd. Az elnök szerint a módosításokra főleg a budai Vár miatt volt szükség, amelyre így több juthatott, míg néhány kastély idén kimaradt a támogatásból.

Cáfolta viszont az elnök, hogy ebből kellene jusson a magyar érdekeltségű, római Santo Stefano Rotondo 1500 éves padlómozaikjának helyreállítására, vagy az esztergomi (feltételezett) Botticelli-képről elhíresült, reneszánsz dolgozószoba, az úgynevezett Studiolo restaurálására. Ezekre külön keret áll rendelkezésre, mint mondta.

Információink szerint azonban idén még ez a keret sem nyílt meg. Közben a freskók fölött hat helyen ázik a tető, a Studiolo pedig a 2008-as "reneszánsz év" kiemelt helyszíne lesz.(Cs. L.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.