4,75 százalékra csökkentette a kamatot a Fed

Kedden az általános várakozásokat meghaladó mértékben, 50 bázisponttal 4,75 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). Az egyhangúlag hozott bejelentésre erőteljesen nőttek a részvényárak a New York-i értéktőzsdén, miközben gyengült a dollár. A szakértők többsége 25 bázispontú csökkentésre számított.

Megfigyelők szerint a nem várt mértékű kamatcsökkentéssel a jegybank elejét kívánta venni annak, hogy esetleg recesszióba süllyedjen az amerikai gazdaság, amelynek a növekedését jelentősen lelassította a 16 éves mélypontra került lakóingatlan-piac, valamint a jelzálogpiac megrendülése. 
A jegybank a gazdaságnövekedést kívánja felgyorsítani a lépéssel, amelynek a következtében csökken a lakossági és a vállalati kölcsönfelvételek költsége. A kereskedelmi bankok várhatóan rövid időn belül csökkentik hitelrátáikat.
Egyes elemzői vélemények szerint az amerikai gazdaság növekedése a folyó negyedévben 2-2,5 százalékra lassult az előző negyedévi 4 százalékról.

A jegybank közleménye - az eddig legfontosabbnak tartott - infláció kapcsán megjegyezte, hogy a maginfláció terén szerény javulás tapasztalható, hozzátéve azonban, hogy bizonyos kockázatok azért még vannak. 
A Fed a fő hangsúlyt most a gazdaság állapotára helyezte. Közleményében leszögezte, hogy az első félévben mérsékelt volt a gazdaságnövekedés és a mostani mintegy megelőző lépést volt, hogy ne lassuljon tovább a gazdaságbővülés. 
A kamatdöntés bejelentésekor a New York-i értéktőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 63 pont, a technológiai papírokkal telítetett Nasdaq mutatója 8 pont nyereségen állt. Mintegy 45 perccel később, 21 órakor a DJIA nyeresége 248 pontra, a Nasdaq-é 51 pontra nőtt. 
Az euró 1,3885 dollárról 1,3969 dollárra erősödött.

Enyhül minden idők egyik legnagyobb brit bankpánikja

Lecsengőben volt kedd estére minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai bankpánikja, amelyet egy vezető brit jelzálog-kölcsönző, a Northern Rock nagybani pénzpiaci likviditási nehézségei robbantottak ki, a pénzügyi hatóságok számára is teljesen váratlanul.
    A newcastle-i székhelyű, de országos tevékenységű hitelintézet, amely elsősorban jelzáloghitel-kihelyezésre szakosodott, de végez hagyományos lakossági banki műveleteket is, a múlt héten a Bank of Englandhez mint utolsó hitelezői mentsvárhoz fordult rövid távú tőkeellátásért, mert nem tudott refinanszírozáshoz jutni a bankközi piacon a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogadósi körből kiindult globális likviditáshiány miatt.
    A hagyományos nagybankokénál kisebb betétállománnyal bíró Northern Rock napi működési finanszírozási igényét háromnegyed részben a nagybani likviditáspiacról fedezi, ahol jó ideje komoly ellátási oldali fennakadások vannak, de szó sem volt arról, hogy a banknak kiskereskedelmi szinten fizetési nehézségei lennének.
    Ennek ellenére az elmúlt napokban betétesek ezrei rohanták meg a Northern Rock fiókjait, veszélyben vélve megtakarításaikat. Becslések szerint a pénteken kezdődött bankroham során - amelyhez hasonlóra Nagy-Britanniában a XIX. század közepe óta nem volt példa - az eredeti 24 milliárd font lakossági betétállományból legalább 3 milliárd fontot kivettek az ügyfelek.
    A brit kormány és a jegybank alig burkoltan attól tartott, hogy a pánik átterjed más nagy brit bankokra is. Ebben a helyzetben - az érvényes garanciaszabályokat félretéve - Alistair Darling pénzügyminiszter közölte, hogy a Bank of England a Northern Rock betéteinek 100 százalékáért jótáll.
    A jelenleg érvényes brit szabályok alapján a magánbankoknál elhelyezett betétek visszafizetését az állam száz százalékban csak az első kétezer fontra garantálja, és további 33 ezer fontra 90 százalékos visszafizetést vállal bankcsőd esetén. Így a betétesek legföljebb nem egészen 32 ezer fontot látnának viszont bankjuk összeomlása esetén, függetlenül a betétkövetelésük értékétől.
    A Northern Rock betétállományára bejelentett teljes visszafizetési garancia hatására kedden meredeken emelkedtek az elmúlt napokban súlyosan megtépázott bankrészvények a Londoni Értéktőzsdén (LSE). Az irányadó FTSE-100 árfolyammutatóban is szereplő Northern Rock, amely az előző két kereskedési nap mindegyikén rendre 30 százalék feletti mértékben gyengült, kedden 8,22 százalékos nyereségben zárt.
    A másik nagy jelzálogkölcsönző, az Alliance & Leicester, amely a hét elején szintén 30 százalékot meghaladó árfolyamveszteséget szenvedett, kedden nem kevesebb mint 32 százalékkal drágult.
    Az újjáéledő befektetői bizalomban végül a betétesek is osztoztak: kedd estére - jóllehet a Northern Rock fiókjai későig nyitva tartottak - gyakorlatilag elfogytak a még aznap délelőtt is meglehetősen hosszú sorok.
    A bank arról számolt be, hogy az ügyfélhívások száma az előző napihoz képest 90 százalékkal csökkent, és a telefonon jelentkező betétesek 80 százaléka a megszüntetett számlák újranyitási lehetőségeiről érdeklődött.
    A Bank of England kedden bejelentette, hogy a bankközi likviditásszűke oldására 4,4 milliárd fontot tesz hozzáférhetővé rendkívüli repotenderen, az 5,75 százalékos alapkamattal egyező áron.
    Az Angol Bank eddig jóval kevésbé volt bőkezű a bankközi piac szereplőivel, mint az amerikai Federal Reserve - amely éppen kedden csökkentette agresszív mértékben, fél százalékponttal alapkamatát 4,75 százalékra - vagy az euróövezeti jegybank, amelyek egyenként és több menetben több tízmilliárd dollárt, illetve eurót zúdítottak a nagybani pénzpiacra a likviditási válság kipattanása után.
    A bankközi forgalomban a pénzintézetek nem szívesen hiteleznek egymásnak, mert még nem tudni, ki mindenkiről derül ki jelzálogpapírokhoz kapcsolódó kockázat, és e vonakodás jeleként a bankközi kamatok megemelkedtek, pedig a Bank of England egyelőre abbahagyta az alapkamat emelését. A nagybani likviditásszűkét jelzi, hogy az irányadó londoni bankközi kamatláb, a három hónapos LIBOR jelenleg több mint egy százalékponttal meghaladja a Bank of England 5,75 százalékos alapkamatát.
    A napi finanszírozási nehézségek már kezdenek megjelenni a lakossági piacon is: egyes brit jelzálogkölcsönzők emelik a kamatot új ügyfeleiknek.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.