Koreai vezető etikus magatartást ígér a magyaroknak

A Hankook minden szempontból be fogja tartani a magyarországi jogszabályokat - mondta dél-koreai miniszterelnök Budapesten, miután a Hankook gumigyárban visszaélésekre panaszkodtak az érdekvédők. Han Duk Szu dél-koreai vezető Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót az ügyről.

A Hankook gumiabroncsgyárában 2007-ben több munkaügyi ellenőrzés is történt. Legutóbb amiatt vizsgálódott a hatóság, hogy a gyár - a pünkösdi eset után - augusztus 20-án is berendelte dolgozóit. Az érdekvédők júliusban pedig egyebek mellett arra panaszkodtak, hogy szabálytalanok a fizetések és az elszámolások, valamint törvénytelen elbocsátások történtek. A menedzsment azonban nem is tárgyalt velük.

A dél-koreai cég összesen 132 milliárd forint értékű beruházás keretében hozott létre üzemét, amely a termelést 1.500 alkalmazottal kezdte meg. A vállalat mintegy 16,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott Magyarországtól.

A pontos intézkedésekről a vállalatnak kell döntenie, de a Hankook minden szempontból be fogja tartani a magyarországi jogszabályokat, éppen úgy, ahogyan egy Magyarországon bejegyzett vállalathoz illik - hangsúlyozta a távol-keleti ország miniszterelnöke a nemzetközi sajtóértekezleten.

A Magyarországon tárgyaló Han Duk Szu - aki előző napon ellátogatott a Dunaújváros melletti gumiabroncs-gyárba - kiemelte: miként a dolgozók jogait garantálni kell Koreában is, a Hankook és a többi koreai vállalat be fogja tartani a szabályokat.

Gyurcsány Ferenc ehhez kapcsolódóan elmondta: amikor távoli kultúrák találkoznak, akkor előfordul, hogy idő kell az alkalmazkodáshoz, kellő nyitottsággal ezeket a kérdéséket meg lehet oldani. Magyarországon ezekre a befektetésekre szükség van - mondta a kormányfő.

"Egyik oldalról nagy nyitottság és támogatottság annak érdekében, hogy ezek a beruházások sikeresek legyenek. Másik oldalról pedig elkerülni a konfliktusokat: nekünk fontos a szakszervezetek szabad szervezkedése, fontos a munka-jogszabályok betartása. Ezt egyformán látjuk. Azt szeretnénk, ha pár hónapon belül ezek az alkalmazkodási gondok és dilemmák megszűnnének" – mondta Gyurcsány.

Azt is elmondta, hogy jelentős tárgyalások folynak újabb koreai befektetők Magyarországra érkezéséről, valamint a már itt lévők termelésének bővítéséről. Magyarország az uniós jogszabályok miatt nem tud több támogatást adni a működő tőke beruházásokhoz, mint Szlovákia, vagy Csehország – tette hozzá.

A dél-koreai miniszterelnök szerint országa úgy gondolja, hogy Magyarország kapu lehet a koreai cégek és termékek számára Európába. A befektetéseket tovább ösztönözheti, hogy Magyarország jövőre már a schengeni övezet tagja lesz - tette hozzá Han Duk Szu.

A két kormányfő kiemelte, hogy meghatszorozódott a kereskedelmi forgalom a két ország között az ezredforduló óta. A magyar kivitel az elmúlt években gyorsabban nőtt, mint a koreai behozatal.

A keddi találkozón Han Duk Szu miniszterelnök azt kérte magyar partnerétől, hogy Magyarország támogassa a dél-koreai pályázatot a 2012-es világkiállításra. Gyurcsány erről azt mondta: Magyarország számára a koreai pályázat rokonszenves, azt azonban, hogy kit támogat az ország később, a szavazás előtt hozzák nyilvánosságra.

A találkozón szó volt a két Korea egyesítéséről is.  Magyarország támogatja a dél-koreai lépéseket az egyesítésre - mondta Gyurcsány. Han Duk Szu köszönetet mondott azért, hogy a magyar demokráciaközpont szervezésében tíz észak-koreai szakértő és diplomata érkezik képzésre Magyarországra. Ez segítheti, hogy Észak-Korea felkészüljön az elkerülhetetlen egyesülésre - fűzte hozzá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.