Orbán: „meg fogjuk tartani az utca nyomását”

Az MSZP szerint Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének érdeke pártján belül integrálni a szélsőjobboldali erőket, és hatalmában áll az utcai nyomást fenntartani a radikálisok segítségével. Erről Varga László, a szocialisták országgyűlési képviselője, a Fiatal Baloldal elnöke beszélt sajtótájékoztatón. A szocialista politikus a Le Monde Orbán-interjújára alapozta ezt az állítást.

A cikkből Varga László két mondatot emelt ki. Az egyikben a Fidesz elnöke azt mondta, "az általunk képviselt demokratikus jobbközéptől jobbra nincs jelentős szervezet, és nem is lesz. (...) Ez része személyes stratégiámnak." A másik hivatkozott mondatban Orbán arról beszélt, hogy "a referendum érdekében meg fogjuk tartani az utca nyomását."

A szocialista politikus szerint adódik a kérdés, milyen nyomást akar fenntartani a Fidesz elnöke? Talán olyan nyomást, mint tavaly a Magyar Televízió székházának ostrománál, vagy a zsidózásra, köpködésre gondol Orbán?

Ha hatalmában áll Orbán Viktornak az utcai pressziót és nyomást fenntartani, és ha ennyire "egyértelműen és határozottan kokettál a szélsőségesekkel", akkor az a kérdés is adódik, mi fog történni "vezénylő tábornok úr" az utcákon ma este, holnap, vagy a következő években - szólította meg a Fidesz elnökét a politikus.

Varga úgy vélekedett: Orbán egyértelműen elismeri, hogy a kezdetektől személyes stratégiája volt, hogy a szélsőjobbot integrálja a Fideszbe. Így már érthető - folytatta - , hogy a Fidesz kongresszusán árpádsávos zászlóval megjelenő embertől miért nem határolódott el a Fidesz.

A szocialista képviselő azt tudakolta, mennyire ért egyet Orbán stratégiájával Navracsics Tibor frakcióvezető, Kósa Lajos vagy Pokorni Zoltán alelnök.

Orbán a francia lapnak adott interjúban többek között arról beszélt: Magyarországon a szélsőjobboldalnak nincs jelentős súlya a közéletben. "Képviselői nem Le Pen méretűek, annak térdéig sem érnek fel".

Az általunk képviselt demokratikus jobbközéptől jobbra nincs jelentős szervezet és nem is lesz. "Mindesetre, ez része a személyes stratégiámnak" - jelentette ki.

A Fidesz elnöke szólt arról is, hogy "a referendum érdekében meg fogjuk tartani az utca nyomását. Úgy véljük, hogy képesek leszünk egy 10,5 milliós lakosságból 1,5 millió ember aláírását összegyűjteni".

Az MTI azon kérdésére, hogy Orbán Viktor az utca nyomása alatt lehet, hogy a népszavazáshoz szükséges aláírások összegyűjtését értette, Varga azt mondta: a pártelnöknek egyértelművé kellene tennie, hogy mit ért az utca nyomása alatt.

"Ezek a kiszólások egyértelműen, láthatóan mindig a szélsőjobboldalnak szólnak" - fogalmazott, megjegyezve: hétfőn is láthattuk, milyen az utca nyomása.

Orbánnak egyértelművé kellene tennie az álláspontját, de nem érdeke ez. Érdeke ködösen fogalmazni és lebegtetni viszonyát a radikálisokkal - vélekedett a kormánypárti politikus.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője úgy reagált: Varga Lászlónak megértési problémái vannak.
A közleményben az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc folyamatos hazudozása és kormányának alkalmatlansága morális, pénzügyi és gazdasági válságba sodorta az országot. A Fidesz szerint  a jelenlegi helyzetet demokratikus és erőszakmentes eszközökkel kell megoldani, mert a kormány sorozatosan olyan  döntéseket hoz, amelyekre nincs semmilyen társadalmi felhatalmazása, ugyanakkor ezek a döntések napról-napra nehezítik az emberek és a családok életét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.