Kamatkönnyítésre várnak az ideges piacok

A kényszerű várakozás bizonytalansága nyomta rá a bélyegét a hétfői kereskedésre a világ vezető tőzsdéin, amelyek indexei inkább kisebb veszteségeket halmoztak fel, mint szerényebb nyereségeket. A befektetők az amerikai jegybank (Fed) mai ülésére várnak, amelynek döntését magyar idő szerint este nyolc óra után teszik közzé. Az elemzők szinte egyöntetűen kamatcsökkentésre számítanak, ami enyhíthetné a jelzálogpiaci zavar nyomán keletkezett hitelínséget. Ám erősen megoszlanak a vélekedések a vágás mértékéről: elképzelhető negyed, de akár fél százalékpontos mérséklés is. Sőt hétfőn néhányan már felvetették, mi lesz, ha a Fed nyílt piaci bizottsága mégsem változtat az 5,25 százalékos irányadó kamaton.

A találgatás azért vett új irányt, mert Alan Greenspan volt amerikai jegybankelnök a hétfőn megjelent könyvét népszerűsítve interjúk sorában fejtette ki, hogy pusztán a jelzálogpiaci felfordulás miatt nem kellene agresszív kamatcsökkentésbe kezdeni, mert az inflációs hatás erősödése várható - ahogy visszaesik az amerikai termelékenység bővülési üteme, s ahogy gyengül a globalizáció ármérséklő jellege.

A mai jegybanki ülés előtt annyi kiszivárgott, hogy a szokásos előterjesztést kiegészítik makroökonómiai számításokkal, modellekkel, megvizsgálva, vajon a hitel- és ingatlanpiac állapota hogyan hat a gazdaságra, az árakra. Ugyanakkor tanulmányozni kell a friss, de a vártnál rosszabb foglalkoztatási, fogyasztási és ipari termelési adatokat, a recesszió eshetőségének változását, a gyenge dollár és a drága olaj inflációs hatásait. A Financial Times úgy látja, ezen az alapon tartani is lehetne a kamatot, de a piac annyira várja és be is árazta a negyed százalékpontos enyhítést, hogy annak elmaradása drámai árfolyamzuhanást is előidézhetne a börzéken. A fél százalékpontos metszést a piac kedvezően fogadná, a recesszió megelőzésére tett lépésként értékelné, de ebben az esetben sérülne a Fed hitelessége az árstabilitás megőrzésében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.