Lehet választani

Tegnap délután a szocialista frakció komolyan felvetette, hogy el kellene napolni a parlamenti ülést, mert félő, hogy a Kossuth téren gyülekező kormányellenes tömeg megtámadja őket, ha este kell elhagyniuk a T. Házat. Egyrészt valóban történt már hasonlóra kísérlet egy héttel ezelőtt a vagyontörvény szavazását követően, másrészt több kormánypárti képviselő is fenyegető sms-eket kapott napközben.

Ám ettől még az ötlet több mint nonszensz. Szép is volna, ha pár ezer önjelölt honféltő balhézhatnékja, és zavaros szónoklatai miatt fület-farkat behúzva kellene iszkolnia a köztársaság parlamentjének.

Az ötlettel előálló képviselők lesújtó képet festettek a nyilvánosság előtt az Országházat biztosító rendőrök kompetenciájáról - amire nem sok szükség volt éppen az őszödi beszéd kiszivárgása, és a tévéostrom évfordulóján. E sorok írásakor (este fél tíz körül) úgy négyezren lehetnek a Kossuth téren. Kiabálnak, gyurcsányoznak, zsidóznak. (Távozó fideszes képviselőket éppúgy, mint kormánypártiakat - ez a dolog tragikomikus, ám korántsem szórakoztató része. Valakiknek van min elgondolkodniuk.) Visszatértek a mélymagyar szuvenírárusok és az árpádsávos lobogók is. Azaz immáron világos, a demonstrálók szerint nem csupán Gyurcsány Ferenc szavai nem érnek egy fabatkát sem - Sólyom László kérését sem hallották meg. A köztársasági elnök ugyanis alig néhány napja arra kérte a kormány ellen tüntetőket, hogy ellenzékiségüket ne a nyilas időket idéző bikolórral nyomatékosítsák, mert az sokak számára a fájdalom és a félelem jelképe. Nem figyeltek rá, csak mondják a magukét tovább. A szokott nívón. "Mocskos zsidók!" - még mindig ez a nagy kedvenc, ha skandálni kell. Közben egy úgynevezett "Y terv" köröz a téren, amely a kormány maradása esetére jelöli ki a teendőket. Ne fizessenek adót, vegyék blokád alá a közigazgatás meghatározó intézményeit - mondja a brosúra. Isten óvja Magyarországot a "Corvin-közi demokratáktól", de tényleg! A koalíció ezzel egy időben estébe nyúló tárgyalásokat folytat a biztosítási reformról. Ha hinni lehet a kiszivárgott kései híreknek, órákra vannak a megállapodástól. Információink szerint az SZDSZ hajlik arra, hogy néhány apró garanciális elem beépítésével elfogadja a szocialisták regionális modelljét. A fontos dolgok tehát továbbra is a Házon belül dőlnek el idehaza. Ami megnyugtató. Benn a közös hangot keresik, kinn a távozóban lévő "izraelitagyanús" honatyákat sasolják, ócsárolják. Benn tárgyalnak, kinn négyezer iránytalan frusztrációval és gyűlölettel teli ember a rendőrökkel kakaskodik. Lehet választani.

Kilenc óra körül láttam egy férfit a Kossuth tértől kétutcányira rohanni. Minden erejével azon volt, hogy mihamarabb távol kerüljön a tértől és a tömegtől. Középkorú lehetett, vélhetően a munkából igyekezett haza. A sarokra érve megállt, pihegett, és még egyszer visszanézett, hogy jönnek-e utána. Nem jöttek. Megnyugodott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.