Sólyom cáfolja a rendészeti minisztert

Pontosak és megalapozottak voltak a tavaly őszi zavargások idején tapasztalt rendőri jogsértések kivizsgálására vonatkozó megállapítások - állítja Sólyom László köztársasági elnök tegnap Takács Albert rendészeti miniszterhez írott levelében. Sólyom a múlt héten a parlamentben azt hangoztatta, hogy "a sajtóból megismerve néhány vádiratot" megrendítően súlyos jogsértéseket követtek el rendőrök. Ehhez képest nagyon kevés ügy jut el a bírósági tárgyalásig, mert az elkövetőket nem tudja azonosítani az ügyészség, és ebben a rendőrség egyáltalán nem együttműködő - fogalmazott az elnök.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az államfő cáfolja a szakminiszter állításait, Takács a múlt héten ugyanis reagált Sólyom felszólalására. hangoztatva, hogy az adatok és a tapasztalatok nem alapozzák meg azt a következtetést, hogy a rendőrség ne lenne együttműködő a tavaly szeptemberi és október 23-i tüntetéseken történt jogsértések tisztázásában.

Sólyom válaszlevelében felhívta a figyelmet az ügyészség szeptember 13-án tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakra, amelyek szerint a túlkapások miatt 204 büntetőeljárás indult ismeretlen rendőrök ellen, és csupán 39 személy ellen tudott az ügyészség vádat emelni. Ez megfelel az államfői beszédben elhangzott igen rossz felderítési aránynak - olvasható a közleményben. Az elnök utalt arra is, hogy az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozóhatóság nem kapott megfelelő segítséget az alegységek parancsnokaitól és a műveletekben részt vevő rendőröktől. Szintén kifogásolta az államfő, hogy a rendőrök nem viseltek azonosítószámot, és ez később nagyban akadályozta azonosításukat. Sólyom ezért arra kérte a szakminisztert, hogy a rendelkezésére álló jogi és politikai eszközökkel segítse elő a rendőri túlkapások maradéktalan kivizsgálását.(Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.