A mátraszőlősi gyerekek egyelőre Pásztón kezdik az iskolát

Pásztón kezdi meg a tanévet az a 43 mátraszőlősi gyerek, aki a helyi intézmény bezárása miatt eddig nem járt iskolába. Valószínű, hogy többségüket már ma beíratják a kisváros intézményeibe. Az Országos Cigány Önkormányzat vezetője tegnap a helyszínen győzködte a szülőket, segítséget és a helyi iskola újranyitását ígérve nekik.

- A gyerekeknek iskolába kell járniuk addig is, amíg a helyi intézmény ügye nem rendeződik - jelentette ki Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke tegnap azon a Mátraszőlősön tartott gyűlésen, amelyen a település iskolájának bezárása miatt demonstráló szülőket igyekezett meggyőzni arról, hogy gyerekeiket járassák a szomszédos Pásztó iskoláiba.

A kisebbségi oktatást is folytató mátraszőlősi intézményt költségtakarékosságra hivatkozva - a helyi kisebbségi önkormányzat tiltakozása ellenére, törvénysértő módon - augusztus végén bezáratta az önkormányzat. A szülők egy része azóta tiltakozásképpen nem járatja iskolába a gyerekét.

Kolompár Orbán azt mondta a szülőknek: átmeneti megoldásként a felajánlott pásztói oktatási lehetőséget el kell fogadniuk, ugyanis az is törvényt szeg, aki a tankötelezettségnek nem tesz eleget. Megjegyezte: ha szükséges, az országos önkormányzat buszt és kísérő pedagógusokat biztosít, akik a tanulók beilleszkedését is figyelemmel kísérik. Ígéretet tett arra, hogy akár az OCÖ, akár egy erre vállalkozó alapítvány révén a későbbiekben működtetni fogják a mátraszőlősi iskolát.

Szandai László, a közigazgatási hivatal nógrádi vezetője bejelentette: pénteken keresetet nyújtott be a mátraszőlősi önkormányzat ellen, amelyben a törvénytelen helyzet rendezését, vagyis az iskola újbóli megnyitását kéri. Hozzátette: még az elsőfokú bírósági eljárás is hónapokba telhet.

A szülők közül sokan örömmel vették, hogy az OCÖ közreműködésével előbb-utóbb újra lesz iskola. Mások viszont aggódtak. Csömör Kálmán és Csömör Krisztián azt mondta tudósítónknak: félő, hogy ha felhagynak a tiltakozással, az iskolanyitásra már sohasem lesz lehetőség. Néhányan úgy fogalmaztak: kétséges, hogy kedden minden gyerek rajta lesz a Mátraszőlősről a szomszédos Pásztóra induló iskolabuszokon.

Tellné Horváth Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal közoktatási igazgatója azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a gyerekek a legjobb ellátást kapják Pásztón, és behozhassák a több mint kéthetes lemaradást. Támogatják, hogy Mátraszőlősön mielőbb újranyithassák a tanintézményt. Hozzátette: a gyerekek hiányzását a Közoktatási Hivatal igazolja, és a mátraszőlősi iskolából elbocsátott pedagógusokkal - akik egyébként munkaügyi pert indítottak az önkormányzat ellen - szerződést kötnek felzárkóztató órák tartására.

A mátraszőlősi fórumon sem a település polgármestere, sem a képviselő-testület tagjai nem vettek részt. Az MTI jelentése szerint az egyik helyi képviselő autóját kővel megdobálták. Személyi sérülés nem történt, a rendőrség közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény gyanújával eljárást indított.

Az OCÖ elnöke Pásztó mellett agitált a tegnapi gyűlésen
Az OCÖ elnöke Pásztó mellett agitált a tegnapi gyűlésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.