A főváros visszavág a kartellező útfelújítóknak

Összesen 1,1 milliárd forintot próbál meg behajtani a főváros azokonn útfelújító cégeken, amelyek kartellbe tömörülve nyerték el a 2001-2002-es útfelújítások egy részét. A főpolgármesteri kabinetértekezlet tegnap arról döntött, ha nem lesz foganatja a nyolc érintett cégnek múlt héten elküldött fizetési felszólításnak, akkor azonnal bírósághoz fordul a városháza.

Mint arról többször beszámoltunk, az ügy 2001-ig nyúlik vissza, amikor a főváros 9,3 milliárd forint értékben írt ki közbeszerzési eljárásokat a következő évi útfelújításokra. A Gazdasági Versenyhivatal 2004-ben döntött arról, hogy az említett esztendőkben nyolc útfelújító cég - lényegében a piac összes fontosabb szereplője - kartellbe tömörült, és előre egyeztették az áraikat. (A kartell összesen 6,9 milliárd forint értékű felújításra vonatkozott.) A versenyhivatal ezért az útfelújító cégeket összesen 600 millió forintra büntette.

A GV az idén tavasszal levélben hívta fel a városháza figyelmét, hogy érdemes volna kártérítési perek indítását megfontolnia a cégek ellen, mielőtt kifut a határidőből. A főváros által most visszakövetelt öszszeg - a GV javaslata alapján - a cégeknek korábban kifizetett vállalási díj 16 százaléka.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója lapunk érdeklődésére azt mondta, hogy a főváros hosszadalmas jogi procedúrára számít, hiszen ha a felszólított cégek nem fizetnek, a bíróság feladata lesz kideríteni, melyiküknek pontosan menynyit kell visszafizetnie a fővárosnak. A városháza a teljes összeget ugyanis csak egyetemlegesen, vagyis nem szétosztva tudja követelni a kárt okozó útfelújítókon.

Nem lesz külső vizsgálat azon útfelújításoknál, amelyekkel kapcsolatban 560 millió forintnyi állami támogatással nem tud elszámolni a főváros. A városháza pénzügyi ellenőrző bizottsága tegnap nem szavazott többséget György István (Fidesz) elnök javaslatának, hogy a kifogásolt 55 tavalyi felújításról a Műegyetem készítsen vizsgálatot. A főpolgármestertől azonban kértek beszámolót.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.