A legnagyobb luxemburgi börtön lakóinak háromnegyede külföldi

A luxemburgi Tageblatt c. napilap interjút készített Luc Frieden igazságügyminiszterrel, és szombati számában nyilvánosságra hozta a nagyhercegség büntetésvégrehajtási intézeteiben fogvatartottak számát. A statisztika még akkor is meglepő, ha ismeretes, hogy az ország lakosságának 40, a fővárosénak közel 60 százaléka más állam polgára.

Amint arról a második legnagyobb példányszámú újság hétvégi dupla száma beszámolt, a mintegy 450 ezer lakosú Luxemburgban 652-en ülnek fogságban, illetve előzetes letartóztatásban a schrassigi börtönben, amelyet már évekkel ezelőtt kinőttek. A tényleges börtönbüntetésüket töltők közül 314 a férfi és 12-en tatroznak a gyengébbik nemhez, ami ebben az esetben nem feltétlenül a legmegfelelőbb kifejezés. Vizsgálati fogságban 276 férfi és 16 nő várja a jogerős ítéletet. Fegyelmi eljárás folyik 5 férfi ellen, és biztonsági inzézkedések alá 29-et vontak.

Az ország legnagyobb börtönében 152 elítélt (144 férfi és 8 nő) luxemburgi állampolgár, a fennmaradó 500 (480 férfi és 20 nő) pedig külföldi. Ez más oldalról nézve a számokat azt jelenti, hogy a külföldiek aránya 77 %, azaz mindössze minden 4. rab a nagyhercegség állampolgára.

381 elítélt él(t) Luxemburgban, 271 valamely más ország területén. A 152 luxemburgi börtönlakó mellett 75-en jönnek Portugáliából (az ország lakosságának mintegy 12 százaléka portugál), 62-en a szomszédos Franciaországból, és 21-en Olaszországból. 309-en vannak azok, akik nem a „hagyományosnak” számító Német-, Spanyol-, Francia- és Olaszországból, Belgiumból, Hollandiából illetve Portugáliából érkeztek hosszabb-rövidebb kényszerpihenőre.
Az elítéltek növekvő számával lépést tartanak természetesen a fegyőrök is. Számuk az 1998-as 136-ról 2007-ben 252-re emelkedett a schrassigi büntetésvégrehajtási intézetben.

Földes György
Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.