Új szarkofágot kap a csernobili négyes blokk

Nemzetközi összefogással épül új szarkofág az 1986-ban felrobbant csernobili 4-es blokk körül és az atomhulladék is megfelelő helyre kerül.

Hétfőn két szerződést írtak alá Kijevben: a Csernobili Atomerőmű vezetése előbb a francia Novarca konzorciummal állapodott meg arról, hogy az 1986 áprilisában felrobbant 4-es blokk köré új acélszerkezet épül, amely teljes biztonsággal elszigeteli a megsérült egységet. A munka 48-52 hónapot vehet igénybe. Ezt követően az új szarkofág megteremti annak lehetőségét, hogy lebontsák az atomerőműnek ezt az egységét, mely ma is őrzi eredeti nukleáris készletének 95 százalékát. A közvetlenül a tragédia után, rendkívül veszélyes körülmények között épített szarkofág minden erőfeszítés ellenére omladozik.

A másik megegyezés az amerikai Holtech vállalattal született és az erőmű 1-3-as egységeiben 2000 decembere előtt keletkezett atomhulladék biztonságos tárolásáról szól. Ez a száz évre alkalmas rendszer is része a teljes csernobili leszerelési tervnek. A megállapodások aláírásán részt vett Viktor Juscsenko ukrán elnök és Jean Lemierre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke is. A londoni székhelyű EBRD kezeli 1997 óta a nemzetközi közösségtől és egyes országoktól eddig befolyt 739 millió eurós Csernobili Védelmi Alapot és a 285 millió eurót generált Nukleáris Biztonsági Számlát. Az aláírás alkalmából Lemierre hangsúlyozta, hogy a projekt Ukrajna és a világ érdekeit egyaránt szolgálja, de megvalósulása nem csak az építési munkálatok előrehaladásán, hanem az érintettek elkötelezettségén is múlik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.