Bécs figyel a második generációs emigránsok beilleszkedésére

Az Al Kaida kapcsolatokkal vádolt, potenciális terroristának tekinthető arab származású osztrák fiatalok letartóztatása a második generációs emigránsokra irányította a figyelmet: Wilhelm Molterer alkancellár az integráció témájáról kezdeményez párbeszédet, Alfred Gusenbauer kancellár pedig az ausztriai vallási közösségek képviselőit hívta össze a helyzet áttekintésére.

A Bécsben letartóztatott 22 éves Mohammed Mahmud  egyiptomi bevándorolt szülők fia, akinek kisebb lehetősége van az érvényesülésre, mint az osztrákoknak, és aki minden bizonnyal e helyzetből kiutat keresve fordult a fundamentalista eszmék felé. A fiatalember és 20 éves felesége – mindketten egy bécsi mecset prédikátoraként ismert papa szerény lakásának egyik szobájában laktak – egyelőre előzetes letartóztatásban marad, míg harmadik társukat bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték. A kihallgatásokon és a vádlott számítógépének átvizsgálása révén bebizonyosodott, hogy Mahmud élénk email kapcsolatban állt egy Kanadában élő arab fiatalemberrel, akivel a robbanóanyag beszerzési lehetőségeket vitatta meg. A levelezőpartnert az osztrák rendőrség kezdeményezésére Quebecben letartóztatták.  Bizonyosság, hogy Mahmud tette fel márciusban az internetre az Ausztriát és Németországot fenyegető videót, amelynek azonban nem ő a készítője. Utóbbit – akinek nevét nem árulta el – ő látta el információval Ausztria afganisztáni békefenntartó szerepésről. Ugyancsak kiderült, hogy Mahmud pár éve kiképzésen vett részt egy pakisztáni táborban.

Az itt élő muzulmánok között terrorista sejteket kereső hatóság előtt nem ismeretlen a fiatalember, ám eddig nem sorolták a veszélyes elemek közé. Az ausztriai iszlám vallási közösség vezetője ugyanakkor azt állítja, hogy a hatóság véleményével szemben Mahmud nagyonis kitűnt radikalizmusával. Az Iszlám Ifjúsági Szervezet alapítójaként tüntetéseken ugyan mérsékelt hangú beszédeket mondott, ám internetes honlapokon annál harciasabb felhívásokat tett közzé.  Anas Sakhef, a vallási közösség vezetője ugyanakkor azt állítja, hogy az Ausztriában élő mintegy 400 ezer iszlám hitű közül alig pár tucat híve a fundamentalista eszméknek, s már csak ezrét is kérte az osztrákokat, ne ítélkezzenek egyetemlegesen minden ausztriai muzulmán felett, ne akadályozzák azok hitéletét. Ugyanezt a véleményt képviselte Gusenbauer kancellár, aki szerint a mecsetépítés mostanában követelt betiltása nem célravezető, hiszen a mecsetek ellenőrizhetőek, szemben a kényszerűségből eldugott helyeken létrehozott imaházakkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.